Αρχική Special Topics Όνειρο ή πραγματικότητα; Η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να τα ελέγχει!

Όνειρο ή πραγματικότητα; Η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να τα ελέγχει!

“Έλεγχο στα όνειρα” μας μπορεί να επιτύχει μία συσκευή που ετοιμάζεται να βγει στην αγορά, εγείροντας πολλά ηθικά και όχι μόνο ζητήματα!

0
Ύπνος - Όνειρο
Διαφήμιση

 

Πρόκειται για ένα “εργαλείο” που ήδη έχει στα …σκαριά εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, κατασκευάζοντας μια συσκευή που μπορεί να ελέγξει τα όνειρα, που ονομάζει «Halo AI headband».

Το κόστος αυτής της συσκευής που θα φτάνει τα 2.000 δολάρια υπόσχεται μία νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, με το προϊόν αυτό να έχει σχεδιαστεί για να επιδρά στον εγκέφαλο και να προκαλεί διαυγή όνειρα.

Κατά την διάρκεια των ονείρων ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και είναι σε θέση να ελέγχει την εμπειρία. Η συσκευή ονομάζεται «Halo AI headband» και θα αξίζει 2.000 δολάρια. Θα κυκλοφορήσει από την εταιρεία Prophetic το 2025, η οποία αναφέρει πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να επιλύσουν δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Όπως αναφέρεται η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), η οποία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη μέτρηση της ροής του αίματος.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτής μέσω της συσκευής εξακολουθεί να εγείρει ζητήματα, αφού δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν και τι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα και εάν θα επηρεάσει τις αναμνήσεις σε έναν άνθρωπο.

«Σπάνια έχουμε διαυγή όνειρα. Και το να μην είμαστε διαυγείς όταν κοιμόμαστε μπορεί να αποτελεί μέρος ή να απαιτείται για οποιαδήποτε αποτελεσματική λειτουργία των ονείρων», δήλωσε στο Science Focus ο Μαρκ Μπλάγκροουβ, ερευνητής ύπνου και ονείρων με έδρα το Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου Swansea.

Τα δεδομένα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μπορούν να καθορίσουν πότε ο χρήστης έχει μπει στο στάδιο ύπνου REM και στη συνέχεια χρησιμοποιεί την fMRI για να προκαλέσει διαυγή όνειρα.

ύπνος

Το στάδιο ύπνου REM (rapid eye movement) είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης ελέγχου ύπνου παράγει ήχους υψηλής συχνότητας για να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ώστε να προκαλεί, να διατηρεί και να επηρεάζει τα διαυγή όνειρα.

«Είναι εύλογο ότι η ηχητική διέγερση θα μπορούσε να προκαλέσει την εγκεφαλική δραστηριότητα υψηλής συχνότητας που σχετίζεται με τη διαύγεια», εξήγησε ο Μπλάγκροουβ.

Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της Prophetic, Έρικ Γουόλμπεργκ, αναφέρεται πως ο χρήστης δε χρειάζεται να κάνει κάτι και μόνη της η συσκευή θα επιδρά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα όνειρα έχουν βασικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη γνωστική μας ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας συναισθηματικών εμπειριών, και ορισμένοι φοβούνται ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να επηρεάσει τον σκοπό του ονείρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου«τα παρατεταμένα και έντονα διαυγή όνειρα μπορεί να υπερδιεγείρουν το άτομο, οδηγώντας σε αυξημένο στρες και επιδείνωση του ύπνου».

Η Prophetic έχει ξεκινήσει να παίρνει εθελοντές, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχουν δώσει προκαταβολή για την συσκευή.

Διαφήμιση