Αρχική Special Topics Το μυστήριο γύρω από το τεράστιο αντικείμενο που εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Το μυστήριο γύρω από το τεράστιο αντικείμενο που εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Ένα πέπλο μυστηρίου πέφτει πάνω από το τεράστιο και ανεξήγητο αντικείμενο που εντοπίστηκε στον γαλαξία μας.

0
asteroid
Απόδοση καλλιτέχνη ενός αντικειμένου κοντά στη Γη (Shutterstock/livescience)
Διαφήμιση

 

Σύμφωνα με το Independent, το τεράστιο αντικείμενο είναι πιθανότατα το πιο ογκώδες αστέρι νετρονίων που έχει παρατηρηθεί ποτέ ή η λιγότερο ογκώδης μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί, πιστεύουν οι ερευνητές. Όπως και να έχει, αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ και θα προκαλέσει την κατανόησή μας για το σύμπαν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Independent.

Όταν ένα αστέρι νετρονίων αποκτήσει υπερβολική μάζα, συνήθως με τη συνένωσή του με ένα άλλο αστέρι, καταρρέει. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει μετά από αυτό, αλλά πιστεύεται ότι μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι τα αστέρια νετρονίων πρέπει να έχουν 2,2 φορές τη μάζα του Ήλιου. Οι μαύρες τρύπες που ακολουθούν είναι πολύ μεγαλύτερες, με περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο.

Το κενό που μεσολαβεί είναι γνωστό ως «κενό μάζας των μαύρων οπών». Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό.

διάστημα

Σε αναζήτηση οι αστρονόμοι για να μάθουν τι είναι

Το νεοανακαλυφθέν τεράστιο αντικείμενο φαίνεται να βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο του χάσματος, με περίπου 2,1-2,7 ηλιακές μάζες. Επομένως, οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να μάθουν τι είναι, αλλά ελπίζουν πως ό,τι κι αν είναι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για την κατανόηση αυτού του μυστηριώδους χάσματος.

«Οποιαδήποτε πιθανότητα για τη φύση του είναι συναρπαστική» δήλωσε ο Ben Stappers, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Ένα σύστημα πάλσαρ-μαύρης τρύπας θα είναι ένας σημαντικός στόχος για τον έλεγχο των θεωριών της βαρύτητας και ένα βαρύ αστέρι νετρονίων θα προσφέρει νέες γνώσεις στην πυρηνική φυσική σε πολύ υψηλές πυκνότητες», σημείωσε.

Το αντικείμενο βρέθηκε σε τροχιά γύρω από ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο πάλσαρ, περίπου 40.000 έτη φωτός μακριά, ανάμεσα σε ένα πυκνό σύνολο αστέρων. Οι αστρονόμοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τη ρυθμική περιστροφή για να κατανοήσουν το αντικείμενο.

 

Διαφήμιση