Αρχική Ειδήσεις Κίνα: Νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο ενάντια στα  καρκινικά κύτταρα 

Κίνα: Νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο ενάντια στα  καρκινικά κύτταρα 

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου έρχονται από την Κίνα · Το νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, που κυκλοφορεί στην ασιατική χώρα, σε συνδυασμό με αντικαρκινικά φάρμακα, ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε κυτταροκαλλιέργειες και ποντίκια.

0
καρκίνος
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Pharmacology», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εν λόγω αντικαταθλιπτικό ενίσχυσε ορισμένα κύτταρα που ονομάζονται CD8+T, τα οποία είναι οι πιο ισχυροί φορείς της αντικαρκινικής ανοσολογικής απόκρισης. Επιπλέον, τα ποντίκια της μελέτης εμφάνισαν αυξημένο ποσοστό κυττάρων φυσικών-φονέων και μακροφάγων στον σπλήνα και στον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αντικαταθλιπτικό σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία εξάλειψε τους όγκους στο 20% του δείγματος, παράγοντας μακροχρόνια ανοσία.

Ένα παρόμοιο αντικαταθλιπτικό, η φλουοξετίνη, επίσης αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και όπως έδειξαν μελέτες σε ποντίκια, μπορεί να συνδυαστεί με αντικαρκινικά φάρμακα για να ελέγξει μερικώς την ανάπτυξη του όγκου, προκαλώντας το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα φάρμακο που δρα αργά και μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από δυσάρεστες παρενέργειες.

Καρκίνος-φάρμακα
Εικόνα: UNSPLASH/National Cancer Institute

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχολογικού στρες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, πιθανότατα μέσω της καταστολής των ανοσολογικών αποκρίσεων, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί το αν τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του κινδύνου. Ελάχιστες μελέτες έχουν διερευνήσει το ζήτημα σε ανθρώπους και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων.

Το 2022, το αντικαταθλιπτικό φάρμακο σερτραλίνη (ένας άλλος αναστολέας επαναπρόσληψης σερατονίνης) έδειξε αντικαρκινικές δυνατότητες έναντι διαφόρων σειρών ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού, των ηπατοκυττάρων, της λευχαιμίας, του εγκεφάλου, του δέρματος, του στόματος, των ωοθηκών και του προστάτη. Επιπλέον, το 2021, ένας παλαιότερος τύπος αντικαταθλιπτικού που ονομάζεται αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης βρέθηκε επίσης να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση ενός ποντικιού στον καρκίνο.

Σύμφωνα με τε ευρήματα των μελετών, τα αντικαταθλιπτικά πρέπει να συνδυαστούν με αντικαρκινικά φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει τον καρκινικό ιστό, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαίνεται να παράγει περισσότερα μόρια που είναι τοξικά για τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η ερευνητική γραμμή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά οι αρχικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν με κάποιο τρόπο να ενισχύσουν τα αντικαρκινικά φάρμακα επηρεάζοντας τα μεταβολικά μονοπάτια των καρκινικών κυττάρων, αν και άλλες μελέτες υποδηλώνουν προκαταρκτικά ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει καρκίνο.

 

Διαφήμιση