Αρχική Special Topics NASA: Η Αθήνα από το διάστημα μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

NASA: Η Αθήνα από το διάστημα μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία από τη νυχτερινή Αθήνα, όπως την απαθανάτισε ο φακός ενός αστροναύτη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μας χαρίζει η NASA.

0
nasa 1024x669 1
Διαφήμιση

Όπως αναφέρει η NASA, ένας αστροναύτης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε την νυχτερινή Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας . Η πόλη βρίσκεται στη σύνθετη ακτογραμμή της Αττικής Χερσονήσου στη Νότια Ελλάδα.

Οι δρόμοι ελίσσονται στην πόλη σαν φωτισμένα ποτάμια και η αστική εξάπλωση εκτείνεται μέχρι την ακτή.

Στις νυχτερινές φωτογραφίες που λαμβάνονται από ψηλά, συχνά συμβαίνουν αιχμηρές μεταβάσεις από φωτισμένες σε μη φωτισμένες περιοχές όπου η αστική ανάπτυξη συναντά ένα υδάτινο σώμα ή ένα ανώμαλο, μη ανεπτυγμένο έδαφος. Σε αυτή τη φωτογραφία, ο φωτισμός διακόπτεται απότομα στο νότιο άκρο της Αθήνας, εκεί όπου η πόλη συναντά τον Σαρωνικό.

Το βορειοδυτικό άκρο της πόλης παρουσιάζει επίσης απότομη πτώση του φωτισμού λόγω των βουνών της Πάρνηθας. Ομοίως, η έλλειψη φωτός μεταξύ της πόλης και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οφείλεται στο απόκρημνο έδαφος των ορέων του Υμηττού. Η περιοχή καλύπτεται από δάση που φιλοξενούν αρχαιολογικούς χώρους και χώρους αναψυχής.

Αρχαία και μοντέρνα στοιχεία στην Αθήνα αντιπαραβάλλονται και τη νύχτα. Τα κίτρινα και πορτοκαλί φώτα δείχνουν παλαιότερο φωτισμό νατρίου υψηλής πίεσης.

Ο φωτεινός λευκός φωτισμός υποδεικνύει περιοχές που φωτίζονται με πιο πρόσφατη τεχνολογία LED. Μικρές σκοτεινές κηλίδες στην κεντρική περιοχή της πόλης περιβάλλουν μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία ορόσημα του 5ου αιώνα π.Χ., όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και ο Ναός του Ολυμπίου Διός.

Σχετικά με τη φωτογραφία και τη λήψη της, η ΝΑΣΑ σημειώνει:

Η φωτογραφία του αστροναύτη με κωδικό ISS067-E-372936 ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 με εστιακή απόσταση 180 χιλιοστών. Η εικόνα παρασχέθηκε από το ISS Crew Earth Observations Facility και τη Earth Science and Remote Sensing Unit στο Johnson Space Center.

Η εικόνα τραβήχτηκε από ένα μέλος του πληρώματος του Expedition 67. Έχει περικοπεί και βελτιωθεί για καλύτερη αντίθεση. Το Πρόγραμμα Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποστηρίζει το εργαστήριο ως μέρος του Εθνικού Εργαστηρίου ISS για να βοηθήσει τους αστροναύτες να τραβήξουν φωτογραφίες της Γης που θα έχουν τη μεγαλύτερη αξία για τους επιστήμονες και το κοινό και για να διαθέσουν αυτές τις εικόνες ελεύθερα στο Διαδίκτυο.

Διαφήμιση