Αρχική Ειδήσεις Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος-Δύσκολη “εξίσωση” για τους καταναλωτές

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος-Δύσκολη “εξίσωση” για τους καταναλωτές

Λιγότερο από έναν μήνα έχουν οι καταναλωτές για να επιλέξουν χρώμα και τιμολόγιο, με το οποίο θα …πορευτούν για το επόμενο διάστημα · Μια επιλογή που μοιάζει, όπως όλα δείχνουν, με δύσκολη εξίσωση, αφού από αυτήν θα εξαρτηθεί πόσο θα πληρώνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή του οποίου έχει καταστεί βραχνάς τα τελευταία χρόνια για τα ελληνικά νοικοκυριά.

0
εξυπνοι μετρητες ΔΕΗ
Διαφήμιση

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές θα ενταχθούν στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, με βάση εκείνο το χρώμα που θα έχουν επιλέξει. Οι επιλογές είναι το “μπλε”, το “πράσινο”, το “κίτρινο” και το “πορτοκαλί” τιμολόγιο, ωστόσο πίσω από την ομορφιά του κάθε χρώματος κρύβονται όροι και προϋποθέσεις, που θα πρέπει τα νοικοκυριά να λάβουν υπόψη τους πριν καταλήξουν στην τελική τους απόφαση.

Η ανησυχία ωστόσο εντείνεται και στους κόλπους της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, καθώς είναι υπαρκτός ο φόβος να μην λειτουργήσει ο ανταγωνισμός -όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση- και δεν προκύψουν οικονομικά τιμολόγια ρεύματος, με τις τιμές να τραβάνε την “ανηφόρα” και τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι προβληματισμοί αυτοί ενισχύθηκαν , μετά και την αποστολή των στοιχείων από τις  εταιρείες -πάροχους στο ΥΠΕΝ για το “πράσινο” τιμολόγιο. Το τιμολόγιο που θα ορίζει το τελικό κόστος για τον καταναλωτή την πρώτη κάθε μήνα και στο οποίο θα μεταπέσουν όσοι δεν επιλέξουν χρώμα (άρα και χρέωση) τιμολογίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μεγάλες αποκλίσεις με τιμές που κυμαίνονται από 15,93€ έως 20,57€ ανά Kwh. Οι τελικές τιμές πάντως τις οποίες θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου 2024, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα.

Θυμίζουμε ότι στο “πράσινο” τιμολόγιο ρεύματος, θα μεταπέσουν αυτόματα όσοι δεν έχουν επιλέξει ένα διαφορετικό στο τέλος Δεκεμβρίου, που εκτιμάται ότι θα είναι οι 7 στους 10 πελάτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το “μπλε” τιμολόγιο, θα είναι το σταθερό, με τιμή “κλειδωμένη” που θα ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 3, 6 ή 12 μηνών). Θα είναι πιο απλό, αλλά και πιο… ακριβό σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Το “πράσινο” ή ειδικό τιμολόγιο, είναι αυτό στο οποίο η πολιτεία περιμένει να καταγραφεί ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός με τιμές και προσφορές που θα το καταστήσουν δελεαστικό, αν και με βάση τις παραμέτρους που απέστειλαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αυτο δεν φαίνεται να προκύπτει (τουλάχιστον προς το παρόν).

Το “κίτρινο” θα συνδέει την τιμή στην οποία θα πληρώνει ο καταναλωτής με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος. Θα είναι ένα τιμολόγιο με κυμαινόμενη τιμή, πιο φθηνό, που θα απαιτεί όμως παρακολούθηση της αγοράς, άρα και έναν ενημερωμένο καταναλωτή.

Το “πορτοκαλί”, τέλος, θα είναι ένα τιμολόγιο όπου η τιμή θα διαμορφώνεται δυναμικά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας (π.χ. πιο φθηνό τις μεσημεριανές ώρες, πιο ακριβό τις βραδυνές), απαιτεί την ύπαρξη ενός “έξυπνου” μετρητή ρεύματος και σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επαγγελματιών και μάλιστα επαγγελματιών με μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος.

ηλεκτρικό ρεύμα - ρεύματος

 

“Σπαζοκεφαλιά” τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές -Τι λέει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Σε “σύγχυση” γύρω από την επιλογή του ιδανικού τιμολογίου ρεύματος βρίσκονται οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν ξέρουν πλέον τι θα πληρώνουν και τι θα χρεώνονται. Ακόμη και στα πράσινα τιμολόγια οι διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένονται μεγάλες. Όπως ανακοίνωσαν στο ΥΠΕΝ, οι αυξήσεις στο πάγιο αλλά και οι χρεώσεις ανά κιλοβατώρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 20 λεπτά.

Ωστόσο οι πολίτες θεωρούν ότι η τιμολόγηση πρέπει να είναι σταθερή για να ξέρει ο καταναλωτής τι πληρώνει. Πάντως από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, προκύπτει ότι η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ τον μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών είναι σημαντικές. Πάροχος μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μια κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση. Άλλος πάροχος εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει στα 19 λεπτά.

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτης Σγούρας.

 

Διαφήμιση