Αρχική Ειδήσεις Άνω Πατήσια: Έτοιμο το “πάρκο τσέπης”

Άνω Πατήσια: Έτοιμο το “πάρκο τσέπης”

Ένα ακόμη “πάρκο τσέπης” αποκτά η Αθήνα, μετά την ανάπλαση από τον Δήμο Αθηναίων ενός μικρού και παραμελημένου χώρου στη γειτονιά στα Άνω Πατήσια. 

0
ΝΕΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
Το νέο "πάρκο τσέπης" που δημιουργήθηκε στα Σεπόλια, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», είναι ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του pocket park των Σεπολίων, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Οι επεμβάσεις ήταν όσο το δυνατόν ήπιες χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πάρκο. Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων. Συνολικά φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι, ανανεώθηκαν πλήρως οι υποδομές του πάρκου και θα ενισχυθεί ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης. Τα φώτα του πάρκου τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα φωτίζουν 100% έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά θα λειτουργούν στο 25% της απόδοσής τους, ως φωτισμός ασφαλείας μέχρι το πρωί. Οι διάδρομοι διαστρώθηκαν με χαλίκι, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής. Τα υλικά διαχωρισμού και επίστρωσης είναι από ξύλο ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένα ξύλα ή άλλα φυσικά υλικά. Επιπλέον, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα των Atenistas, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με χορηγία της ελληνικής θυγατρικής STIHL, ο χώρος πρασίνου στα ‘Ανω Πατήσια απέκτησε μια σύγχρονη εικόνα, που αναβαθμίζει όλη τη γειτονιά.

Αυτό είναι το 11ο παρκάκι που δημιουργεί ο δήμος Αθηναίων μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», καθώς έχουν προηγηθεί άλλα δέκα σε διάφορες γειτονιές, όπως σε Κυψέλη, Κολωνό, Παγκράτι, Μεταξουργείο, Σεπόλια, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, ‘Αγιο Αρτέμιο και Πατήσια.

«Τα πάρκα τσέπης αποδεικνύουν ότι η καθημερινότητα σε μια γειτονιά μπορεί ν’ αλλάξει με μικρές και έξυπνες παρεμβάσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου” βρήκαμε πολλούς συμμάχους στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε πράσινο ελεύθερο δημόσιο χώρο σχεδόν από το πουθενά, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο δημότης της Αθήνας. Ευχαριστώ τη STIHL για την ευγενική συνεισφορά».

Διαφήμιση