Αρχική Special Topics Αίγυπτος: Μούμια με ελληνική επιγραφή στο Ασουάν

Αίγυπτος: Μούμια με ελληνική επιγραφή στο Ασουάν

0
νεκροπολη ελληνικη μουμια
Διαφήμιση

Μία σπουδαία ανακάλυψη ήρθε στο φως στην Αίγυπτο, με τους αρχαιολόγους να βρίσκουν μια χάλκινη πλάκα με το όνομα του άνδρα «Νικόστρατος» κοντά στο σώμα του · Πρόκειται για έναν τάφο ελληνορωμαϊκής εποχής στο Ασουάν της Αιγύπτου, στο περιεχόμενο του οποίου εντοπίστηκε μούμια με ελληνική επιγραφή.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξαιρετικά ασυνήθιστη ανακάλυψη, όπου οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια χάλκινη πλάκα με το όνομα του άνδρα («Νικόστρατος») κοντά στο σώμα του. Η απίστευτη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2021.

Η κοινή ιταλο-αιγυπτιακή ομάδα εργάζεται από το 2019 στην περιοχή γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν στη δυτική ακτή του Νείλου στο Ασουάν, όπου υπάρχουν περισσότεροι από τριακόσιοι τάφοι που χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Αυτό περιλαμβάνει την Πτολεμαϊκή εποχή της αιγυπτιακής ιστορίας, όταν οι Αιγύπτιοι βασιλικοί παντρεύτηκαν με τους Έλληνες Πτολεμαίους, τους ηγεμόνες που ανέλαβαν τμήματα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πιστεύουν ότι το σώμα του βρισκόταν αρχικά στον τάφο που είχε αποκαλυφθεί λίγο αργότερα κάτω από την ορθογώνια κατασκευή και αργότερα το έβγαλαν τυμβωρύχοι στην αρχαιότητα. Η «ορθογώνια κατασκευή» προστάτευε τον τάφο με τη μούμια και την ελληνική επιγραφή στην Αίγυπτο για πολλούς αιώνες.

Το τελευταίο εύρημα: Ο τάφος AGH032

Το τελευταίο τους εύρημα είναι ένας μεγάλος τάφος (ονομάζεται AGH032) που χρονολογείται από την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Ένας μεγάλος σωρός που περιείχε οστά ζώων (κυρίως από πρόβατα), καθώς και θραύσματα αγγείων, πλάκες προσφορών και πλάκες εγγεγραμμένες με ιερογλυφικά κάλυπτε τον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος, υποδηλώνοντας τη χρήση του ως αναθηματικού χώρου, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι στην έκθεσή τους που κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη κατασκευή αυτού του είδους που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Αγά Χαν. Τα περιτυλίγματα γύρω από τη μούμια με ελληνική επιγραφή ήταν κομμένα από ληστές στην αρχαιότητα με μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο ταφής.

Μια σκάλα που πλαισιώνεται μερικώς από λαξευμένους ογκόλιθους και καλύπτεται από μια λασπόπλινθο θόλο οδηγεί στην είσοδο, η οποία περικλείεται από ένα περίπλοκο σύστημα από πλάκες και λιθόπλινθους πάνω από τη σκάλα.

Ένα μεγάλο τραπέζι προσφορών ή βωμός, βρέθηκε σε κομμάτια στην είσοδο. Ιερογλυφικά εξακολουθούν να είναι ευδιάκριτα στην επιφάνειά του.

Ένα βαριά διακοσμημένο κύπελλο διακοσμημένο με κεραμική διακόσμηση που εφαρμόζεται πριν από το ψήσιμο, βρέθηκε επίσης σε θραύσματα στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο. Το ταφικό συγκρότημα αποτελείται από μια αίθουσα με τέσσερις ταφικούς θαλάμους λαξευμένους βαθιά στο βράχο.

Στην αίθουσα, απέναντι από την είσοδο, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους μια πήλινη σαρκοφάγος που περιείχε τη μούμια ενός παιδιού και ένα όμορφο χαρτοκιβώτιο που κάλυπτε τις μούμιες, όπως αναφέρει το greekreporter.

Η μούμια ενός άλλου παιδιού, που βρέθηκε σε έναν από τους ταφικούς θαλάμους, έχει υποβληθεί σε ακτινογραφία και δείχνει μια πλάκα στο στήθος του νεκρού.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τις είκοσι μούμιες, σε «εξαιρετική κατάσταση διατήρησης», μέσα στις τέσσερις στοές λαξευμένες στο βράχο. Σε άλλους είχαν κοπεί τα περιτυλίγματα και τα χαρτοκιβώτια τους από αρχαίους… κλέφτες.

Οι καλά διατηρημένες σαρκοφάγοι ήταν βαμμένες με έντονα χρώματα.

Μερικά από τα μουμιοποιημένα σώματα ήταν ηλικιωμένων, όπως αποδεικνύεται από τα ορατά σημάδια αρθρίτιδας στα οστά τους. άλλα ήταν γυναίκες ή μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους

Πραγματοποιήθηκε ακτινολογική ανάλυση του κεφαλιού ενός μουμιοποιημένου παιδιού στο σημείο της νεκρόπολης με φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ από μέλη της Αιγυπτιο-ιταλικής αποστολής στο Δυτικό Ασουάν.

Πραγματοποίησαν επίσης ανθρωπολογικές και ακτινολογικές αναλύσεις σε σαράντα πέντε άτομα που είχαν ανακαλυφθεί το 2019 στον τάφο που ονομάζεται AGH026 εκτός από τα είκοσι άτομα που βρέθηκαν το 2021 στον τάφο AGH032.

Ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η ηλικία, το φύλο και πιθανές ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υπέφεραν οι άνθρωποι.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι στον τάφο AGH026, το 30% των ατόμων ήταν παιδιά, από τη περίοδο νεογνών έως την ηλικία των δέκα ετών. Πολλά από τα υπόλοιπα σώματα ήταν γυναικεία. Τουλάχιστον τρεις οικογένειες βρέθηκαν με μητέρα, πατέρα και γιο θαμμένους ο ένας δίπλα στον άλλο σε μία περίπτωση.

Οι αναλύσεις των οστών έδειξαν ότι κάποιοι από τους ανθρώπους υπέφεραν από μολυσματικές ασθένειες. Το μηριαίο οστό ενός ενήλικα εμφάνισε σαφή σημάδια ακρωτηριασμού, από τον οποίο το άτομο πρέπει να έχει επιζήσει, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.

Άλλα σώματα δείχνουν ενδείξεις αρθροπάθειας, που είναι σημάδι θανάτου που είχε συμβεί σε μεγάλη ηλικία. Η αρχική έρευνα της περιοχής οδήγησε στην ανακάλυψη αρκετών καλοδιατηρημένων σαρκοφάγων, φτιαγμένων από πέτρα και πηλό, που χρονολογούνται από την Ύστερη Φαραωνική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, με μερικές από αυτές να εξακολουθούν να δείχνουν όμορφα χρώματα, λένε οι αρχαιολόγοι.

Διαφήμιση