Αρχική Special Topics Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) «αγκαλιάζει» την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) «αγκαλιάζει» την ηλεκτροκίνηση

Τον μεγαλύτερο σταθμό με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα διαθέτει πλέον το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που εισέρχεται για τα καλά στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης προσφέροντας  δωρεάν φόρτιση για έναν ολόκληρο χρόνο.

0
ηλεκτροκινηση
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30

Σύνταξη:  Αγγελική Γυπάκη 

Αυτό σημαίνει οτι οι κάτοχοι ηλεκτρικών και Plug-In Hybrid οχημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίζουν στον χώρο του πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε να ανοίξει τα …φτερά της και να “αγκαλιάσει” την ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα θα διατίθεται -κατόπιν ραντεβού- ένα Land Rover της εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ώστε οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ να έχουν δωρεάν οδηγική εμπειρία με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτροφόρτισης στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 22/11/23 και παρουσιαστηκε σε ειδική εκδήλωση. Όπως είπε ο Γεν.Δ/ντής της Φυσικό Αέριο κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη σχετική συνέντευξη Τύπου, μέσα στο 2024 θα λειτουργεί με 50 φορτιστές, συμβάλλοντας “στην  εξοικονόμηση 7000 τόνων CO2 το χρόνο ή / και θα προσφερθούν 32.000 καθαρά χλμ. στους οδηγούς που κάνουν χρήση ηλεκτροκίνησης”.

Σύμφωνα με τον Γεν.Δ/ντης του ΚΠΣΝ Δημ.Πρωτοψάλτου, από το 2016 που λειτουργεί το Κέντρο Πολιτισμού Στάυρος Νιάρχος πραγματοποιήθθηκαν 26 εκατ. επισκέψεις με ότι αυτό συνεπάγεται στο μέγεθος των επιπτώσεων προς το περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις συνεισφέρουν 25% στον όγκο  των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου και ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για το κλίμα είναι η τοποθέτηση στην χώρα μας 100.000 φορτιστών.Μεγαλόπνοο έργο, που όμως απαιτεί την δραστική συνδρομή της πολιτείας -σχολίασε ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης-καθώς η μετάβαση από την γραμμική στην κυκλική οικονομία έχει ανάγκη από πολλούς παίκτες και επιδοτήσεις π.χ. στα τέλη κυκλοφορίας, στο κόστος αγοράς ηλεκτροκίνητου Ι.Χ.τη συνδεσιμότητα με ΑΠΕ κ.α.
Για το κόστος χρήσης της ηλεκτροκίνησης, ο κ.Μητρόπουλος έφερε ένα εμπειρικό παράδειγμα για να πιστοποιήσει ότι:

Παρά την αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρέυματος ανά μεγαβατώρα ( στα 105 ευρώ σήμερα) η ηλεκτροκίνηση εξακολουθεί να είναι πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα. Η φόρτιση σε δημόσιο χώρο κοστίζει λιγότερο από 8 ευρώ/100χλμ ενώ η φόρτιση στο σπίτι 3 ευρώ/100χλμ. 

Φόρτιση για έναν χρόνο εντελώς δωρεάν 

Σήμερα στον χώρο του πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ υπάρχουν 24 νέοι φορτιστές που εξυπηρετούν την ηλεκτροκίνηση και εγκαταστάθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας και την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το κόστος της φόρτισης στο πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ θα είναι μηδενικό για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια κίνηση ανοιχτής στήριξης και ώθησης για την ηλεκτροκίνηση. Ειδικότερα, η φόρτιση θα είναι δωρεάν για ένα έτος, ωστόσο θα υπάρχει χρέωση για τη θέση του πάρκινγκ. Μετά το πέρας του ενός έτους θα υπάρχει χρέωση κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2024 θα υπάρξει επέκταση του δικτύου, καθώς θα εγκατασταθούν 26 επιπλέον φορτιστές, φτάνοντας συνολικά τους 50. Επιπλέον, από τους 25 φορτιστές, οι 2 θα υπάρχουν σε θέσεις ΑμΕΑ, προσφέροντας σημαντική βοήθεια.

ηλεκτροκινηση4
Από αριστερά_Γιάννης Μητρόπουλος_Δημήτρης Πρωτοψάλτου_Μιχάλης Οικονομάκης_ Photo credit Γιώργος Καραγιωργάκης

Ποιους φορτιστές θα συναντήσουμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Ειδικότερα, οι φορτιστές είναι της εταιρείας MC-Charger και έχουν την ονομασία ORION 22C. Πιο αναλυτικά, οι φορτιστές είναι τριφασικοί με εναλλασσόμενη τάση εξόδου AC. Επιπλέον, οι φορτιστές διαθέτουν πρίζα Type 2 με καπάκι προστασίας ή ενσωματωμένο καλώδιο φόρτισης Type 2. Σε ότι αφορά την ισχύ τους αυτή είναι στα 22 kW.

Οι φορτιστές που υπάρχουν στο ΚΠΙΣΝ, καθώς και εκείνοι που θα υπάρχουν μελλοντικά δεν έχουν δικό τους καλώδιο φόρτισης. Συνεπώς, οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

 

ηλεκτροκινηση5
Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου στο ΚΠΙΣΝ_Photo credit Γιώργος Καραγιωργάκης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ.Δημήτρης Πρωτοψάλτου, Γενικός Διευθυντής της ΚΠΙΣΝ ΜΑΕ, ο κ.Γιάννης Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΕΣΠΕΝ και Γενικός Διευθυντής στο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και ο κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ, αναφέρθηκαν στη συνεργασία των τριών φορέων, παρουσίασαν το όραμα τους για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και την πράσινη ενέργεια και απάντησαν σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, Γενικός Διευθυντής της ΚΠΙΣΝ ΜΑΕ, δήλωσε: «Με κοινό τόπο τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση για την πράσινη κινητικότητα, η συνεργασία αυτή πιστοποιεί για ακόμα μία φορά πως το ΚΠΙΣΝ αποτελεί πρότυπο δημόσιου χώρου και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η σημερινή ημέρα μας βρίσκει με δύο πολύτιμους συνεργάτες που σέβονται και έμπρακτα τιμούν την αποστολή του ΚΠΙΣΝ, στηρίζοντας την ηλεκτροκίνηση».

Αναφερόμενος στο όραμα της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (ΦΑΕΕ), ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΕΣΠΕΝ και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η στρατηγική συνεργασία μας με το ΚΠΙΣΝ και την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει την προσήλωση της εταιρείας μας στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Στο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας επενδύουμε σταθερά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών που συμβάλλουν στην διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, προς όφελος των καταναλωτών πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ -επίσημου εισαγωγέα JaguarRange RoverDefender και Discovery – και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, επισήμανε: «Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ συμμετέχει ενεργά σε μία ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευσή της στην επίτευξη μίας σειράς στόχων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες πρωτοβουλίες όπως η ένταξη της Εταιρίας στο δείκτη περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και η ανάπτυξη του Project «Ecoshift» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, που στόχο έχει να προωθήσει λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι μια νέα προσπάθεια σε συνεργασία με εξαιρετικούς συνοδοιπόρους το ΚΠΙΣΝ και το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ. Μαζί βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που συνιστά μονόδρομο για την κοινωνία και το περιβάλλον».

Διαφήμιση