Αρχική Special Topics Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα- Σε κίνδυνο η “Μικρή Βενετία” στη...

Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα- Σε κίνδυνο η “Μικρή Βενετία” στη Μύκονο

0
Μύκονος
Μικρή Βενετία στη Μύκονο. Πηγή φωτό: Shutterstock, iefimerida.gr
Διαφήμιση

“Καμπανάκι” για την Ελλάδα, την οποία παρουσιάζει ως ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και μαζί και τα νησιά της, όπως είναι η Μύκονος και η εμβληματική “Μικρή Βενετία” κρούει με δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η ανησυχία αυτή εντείνεται και βασίζεται σε μελέτες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή με επίκεντρο την Μεσόγειο. Μάλιστα, στο δημοσίευμά της η DW επικαλείται αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ανέλθει έως το 2.100 κατά ένα μέτρο.

Στο δημοσίευμα της η Deutsche Welle, αναφέρει μεταξύ άλλων, στο πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αλλάξει τις διακοπές στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα του Βερολίνου Berliner Morgenpost. 

«Η ‘Μικρή Βενετία’ είναι ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της Μυκόνου · Αλλά σε μερικές δεκαετίες αυτό το υπέροχο μέρος μπορεί να μην υπάρχει γιατί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από την κλιματική αλλαγή διαβρώνει τα θεμέλια και τους τοίχους των σπιτιών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα γίνει αισθητή στο μέλλον και στις παραλίες της Μυκόνου. Οι προβλέψεις των ερευνητών για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.»

Μύκονος: Έκθεση φωτογραφίας της Αναστασίας Λιάπη «Μια ματιά, δύο εποχές»

Στο …έλεος της κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής της, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων» και αναφέρεται ειδικότερα σε προειδοποιήσεις για 293 ελληνικές παραλίες της καθηγήτριας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας Νίκης Ευελπίδου στην Καθημερινή. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ακόμη και διάσημες παραλίες, όπως ο Μπάλος στην Κρήτη ή η διάσημη παραλία Κολώνα στην Κύθνο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

«Σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, «πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ανέλθει έως το 2100 κατά ένα μέτρο», σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ευάλωτες είναι «παραλίες με ψιλή άμμο και ήπιες πλαγιές», αυτές δηλαδή που προτιμούν οι παραθεριστές. Για τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνονται μόνο φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις».

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα:

«Οι διακοπές σε παραλίες της Μεσογείου μπορεί ούτως ή άλλως να αποτελούν παρελθόν. Μελέτη της Intrepid Travel από την Αυστραλία σε συνεργασία με την Foresight Laboratory προβλέπει ότι οι παραθεριστές θα στραφούν σε πιο δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη. Προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα θα γίνουν πολύ ζεστοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».

Διαφήμιση