Αρχική Ειδήσεις Βραβείο Δημοσιογραφίας για το κλίμα: Και οι πέντε ήταν υπέροχοι!

Βραβείο Δημοσιογραφίας για το κλίμα: Και οι πέντε ήταν υπέροχοι!

Το βραβείο Δημοσιογραφίας για το Κλίμα 2023 κλήθηκαν να μοιραστούν φέτος πέντε νικητές, οι οποίοι αναδείχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια μία γιορτή για την αριστεία και τις καινοτόμες προσεγγίσεις σε άλλες εργασίες της κλιματικής δημοσιογραφίας.

0
βραβεια δημοσιογραφιας
Φωτογραφία της Bianca Lemmens
Διαφήμιση

 

Οι νικητές που έλαβαν το βραβείο δημοσιογραφίας για το κλίμα ανακοινώθηκαν σε τελετή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής News Impact Summit: Elevating Climate Journalism (#NISLIS) στη Λισαβόνα στις 12 Οκτωβρίου. Με οικοδεσπότες τον Lars Boering, European Journalism Centre, και τον Vincent Ryan, Google News Initiative, και με τη συμμετοχή της κριτικής επιτροπής του βραβείου, Stella Levantesi, αναγνωρίστηκε η εξαιρετική δημοσιογραφία για το κλίμα που υιοθέτησε μια πρωτότυπη ή καινοτόμο προσέγγιση.

Οι υποβολές περιλάμβαναν 181 επιλέξιμες συμμετοχές από χώρες που εδρεύουν σε 46 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, με πολλά εξαιρετικά παραδείγματα δημοσιογραφίας που ασχολήθηκαν με το κοινό και τους φορείς λήψης αποφάσεων. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέβαλαν το έργο τους στην κριτική επιτροπή, η προσπάθειά σας κατέστησε τη διαδικασία επιλογής ένα ταξίδι έμπνευσης.

Όλοι οι νικητές του Βραβείου Δημοσιογραφίας για το Κλίμα

-Νικητής της κατηγορίας DATA, Το σκοτεινό ίχνος στο νερό της μεγάλης επιχείρησης φθηνού κρέατος

Οι κριτές έκριναν ότι αυτή η συμμετοχή επιτυγχάνει μια δύσκολη ισορροπία: συλλογή δεδομένων αιχμής και πολύπλοκη ανάλυση που μεταφέρονται σε διαδραστική μορφή, η οποία καθιστά το δύσκολο επιστημονικό περιεχόμενο ελκυστικό, προσιτό και σχετικό με το ευρύ κοινό. Αυτή η δέσμευση όχι μόνο να θαμπώσει, αλλά και να εξηγήσει, είναι ένα σπάνιο κατόρθωμα στην υψηλού επιπέδου πληροφόρηση με βάση τα δεδομένα και πολύ αναγκαία για να προτρέψει την ευρύτερη κατανόηση, ευαισθητοποίηση και δράση του κοινού σχετικά με τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές.

-Εύα Κωνσταντάρα, κριτική επιτροπή

Storytelling Solutions νικητής του βραβείου κλιματικής δημοσιογραφίας

-Κατηγορία STORYTELLING & SOLUTIONS, Η χώρα που πρωτοπορεί στον αγώνα κατά των καταστροφών, Catherine Davison για το BBC – Future Planet

Ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα υποβολών που αναδεικνύουν το βάθος και τη δημιουργικότητα των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης σήμερα, ο νικητής ξεχώρισε σαφώς ως [λύσεις] δημοσιογραφίας ύψιστης ποιότητας. Γεμάτη με πρωτότυπα ρεπορτάζ και με επίκεντρο τις προσωπικές μαρτυρίες, αφηγείται την ιστορία του πώς το Μπανγκλαντές που επλήγη από την καταστροφή έγινε πρωτοπόρος για να διδαχθεί ο κόσμος από αυτόν, με δίκαιο αλλά και κριτικό τόνο, ανατρέποντας ταυτόχρονα τις παραδοσιακές αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης για τη χώρα.

-Peter Yeung, κριτική επιτροπή

Νικητής στην κατηγορία οπτικοποιήσεων του Climate Journalism Award, Κατηγορία VISUALISATIONS, So haben Sie den Gletscherschwund noch nie gesehen, Tages-Anzeiger

Ένα άρθρο που τηρεί την υπόσχεση του τίτλου του – δεν έχετε ξαναδεί ποτέ την υποχώρηση των παγετώνων έτσι. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο αυτό το άρθρο πήρε την πιο πρόσφατη ακαδημαϊκή έρευνα και την παρέδωσε σε μια συναρπαστική, ουσιαστική μορφή για ένα ευρύτερο κοινό. Υπέροχα οπτικά στοιχεία και έξυπνη χρήση κινούμενων σχεδίων. Το διαδραστικό στοιχείο – ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της προστασίας του κλίματος – υπογραμμίζει τη σημασία των πολιτικών αποφάσεων που βρίσκονται μπροστά μας.

-Alan Smith, κριτική επιτροπή

Νικητής του βραβείου Δημοσιογραφίας για το Κλίμα για τη διερεύνηση του ρεπορτάζ, Κατηγορία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ “Πειρατές του άνθρακα”: γιατί τα αντισταθμιστικά δεν λειτουργούν , The Guardian, με Die Zeit και Source Material.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό σε αυτή την κατηγορία, ήταν δύσκολο για τους κριτές να δουν πέρα από αυτή τη λαμπρή, με αυτοπεποίθηση διεξαχθείσα έρευνα. Η ομάδα των δημοσιογράφων διέλυσε με καταστροφικό και εγκληματολογικό τρόπο την πρόσοψη των συστημάτων αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα ζήτημα παγκόσμιας σημασίας, και παρουσίασε τα ευρήματα μέσω ενός συναρπαστικού μείγματος κειμένου, οπτικού υλικού και ήχου. Όσον αφορά τον αντίκτυπο, δεν είχε προηγούμενο: το ρεπορτάζ προκάλεσε σοκ στον κλάδο.

-Peter Yeung, κριτική επιτροπή

Βραβείο Δημοσιογραφίας για το Κλίμα για τα αναδυόμενα ταλέντα Sinking Cities, Κατηγορία EMERGING TALENT, The Sinking Cities Project

Φιλόδοξο και καλά εκτελεσμένο, αυτό το έργο ξεχώρισε αμέσως ως ένα συναρπαστικό και ισχυρό έργο στην κατηγορία των αναδυόμενων ταλέντων. Διερευνά πώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει τις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και πώς οι κυβερνήσεις αντιδρούν, και δείχνει πώς η κλιματική κρίση διασταυρώνεται με κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά πλαίσια. Το έργο “Sinking Cities Project” αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα δημοσιογραφίας για το κλίμα μέσω μιας συνεργατικής, διασυνοριακής προσέγγισης με τοπικές φωνές και ρεπορτάζ, και έχει τη δυνατότητα για σχετικό, παγκόσμιο αντίκτυπο.

-Stella Levantesi, κριτική επιτροπή

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας για το Κλίμα αποτελείται από ένα βραβείο 2.000 ευρώ και ένα πιστοποιητικό, Trafic et pollution, Atmosphère lourde en mer du Nord, La Libre

Tech Tonic: κλιματική τεχνολογία για τη διάσωση του πλανήτη, podcast, FT

Οι φωτοβολίδες αερίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης – αντ’ αυτού τροφοδοτούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, Environmental Reporting Collective

Η τρέλα με το κολλαγόνο οδηγεί στην αποψίλωση των δασών και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων, The Bureau of Investigative Journalism

România arde (I) [Η Ρουμανία καίγεται], Press One

Σχετικά με το βραβείο

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας για το Κλίμα διευθύνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Google News και υποστηρίζεται από μια ομάδα εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του Δικτύου Δημοσιογραφίας Λύσεων (Solutions Journalism Network). Στόχος του βραβείου είναι να τιμήσει τη δημοσιογραφία για το κλίμα και να ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους να δώσουν προτεραιότητα στην ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα.

Διαφήμιση