Αρχική Special Topics Τεχνητή νοημοσύνη: “Καταπίνει” τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας

Τεχνητή νοημοσύνη: “Καταπίνει” τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας

“Ασύμφορη” για τα αποθέματα ενέργειας φαίνεται πως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η λειτουργία της οποίας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σύντομα θα χρειάζεται την ενέργεια μιας ολόκληρης χώρας. 

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης που “καρφώνουν” την τεχνητή νοημοσύνη ως “αδηφάγο” εργαλείο της τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι τα αχανή κέντρα δεδομένων στα οποία τρέχουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ολοένα και επεκτείνονται , θα …απαιτούν σε λίγα χρόνια την κατανάλωση όσης ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται μια ανεπτυγμένη χώρα.

Μετά το περυσινό ντεμπούτο του ChatGPT της OpenAI, το οποίο μέσα σε δύο μήνες συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια χρήστες, εταιρείες όπως η Google και η Meta Platforms μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι της ΑΙ με επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας ΑΙ θα μπορούσαν έτσι να αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, εκτός αν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 2022, όπως επισημαίνουν οι New York Times, η συνολική κατανάλωση των κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εφαρμογής, εκτιμάται ότι έφτανε το 1 με 1,3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατανάλωση ενέργειας όλο και αυξάνει, όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει την αύξηση πιο απότομη.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Τη νέα μελέτη υπογράφει ο Άλεξ Ντε Βρις, διδακτορικός φοιτητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και ιδρυτής της οργάνωσης Digiconomist που υπολογίζει την κατανάλωση ενέργειας στην ψηφιακή υποδομή του κρυπτονομίσματος Bitcoin.

Η κατανάλωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις υποδομές τους.

Το τσιπ DGX A100 καταναλώνει για παράδειγμα 6,5 κιλοβάτ, ενώ το ισχυρότερο DGX H100 φτάνει τα 10,2 κιλοβάτ. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες προβολές, η Nvidia θα παραδώσει περίπου 1,5 εκατ. τέτοια συστήματα έως το 2027.

Η Nvidia αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική θέση της τα επόμενα χρόνια, αν και εταιρείες όπως η Google αναπτύσσουν παράλληλα και τα δικά τους, εξειδικευμένα τσιπ, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Δεδομένου πάντως ότι ο λογαριασμός ρεύματος είναι το μεγαλύτερο έξοδο ενός κέντρου δεδομένου, οι εταιρείες ημιαγωγών έχουν κίνητρο να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση των τσιπ.

 

Διαφήμιση