Αρχική Ειδήσεις Στην αντεπίθεση το Ισραήλ-Άδεια πόλη το Τελ Αβίβ-Διαδηλώσεις για πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ στο...

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ-Άδεια πόλη το Τελ Αβίβ-Διαδηλώσεις για πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ στο Λονδίνο

Με αυτά τα δεδομένα βρισκόμαστε στην 4η ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή:

-Το Ισραήλ έχει περάσει έχει περάσει στην αντεπίθεση, ανακτώντας τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας και σκοτώνοντας 1.500 μαχητές της Χαμάς.

-Το Τελ Αβίβ υπολειτουργεί και τελεί υπό σοκ. Υπάρχει σύσταση από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλους του κατοίκους του Ισραήλ να παραμένουν στα σπίτια τους ή σε σε καταφύγια να έχουν νερό και φαγητό για 72 ώρες.

-Τρία άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αγρυπνιών για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

-Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ.

-Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει νέο μέτωπο με το Ισραήλ

0
PALESTINIAN ISRAEL GAZA CONFLICT
Ένα σύννεφο καπνού υψώνεται στον ουρανό της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στις 9 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ σφυροκοπούσε ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, καθώς οι μάχες με τη Χαμάς συνεχίζονταν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων μαχητών ξεπέρασε τους 1.100. (Φωτογραφία: MAHMUD HAMS / AFP)
Διαφήμιση
Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Richard Hecht ο στρατός “χτίζει υποδομές για μελλοντικές επιχειρήσεις” και ότι 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε ανασύρει τα πτώματα περίπου 1.500 μαχητών της Χαμάς εντός του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την κλίμακα της επίθεσης του Σαββάτου. Είπε ακόμα ότι είχε “σχεδόν ολοκληρώσει” την εκκένωση των ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από τα σύνορα. Ο ισραηλινός στρατός συμβούλευσε επίσης τους ανθρώπους στη Γάζα να φύγουν από το μοναδικό πέρασμα που ελέγχεται, από την Αίγυπτο, αλλά αργότερα δήλωσε ότι το πέρασμα είναι επίσης κλειστό.

Πυρήνες φωτιάς φώτισαν επανειλημμένα την πόλη της Γάζας πριν από την αυγή της Τρίτης, καθώς ακούγονταν εκρήξεις και σειρήνες σφύριζαν. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέδωσε ενημέρωση που λέει ότι έπληξε 200 στόχους της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η IAF ανέφερε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα στις περιοχές Ριμάλ και Χαν Γιουνίς, καταστρέφοντας στόχους, μεταξύ των οποίων το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, μια αποθήκη όπλων που λέγεται ότι βρισκόταν μέσα σε ένα τζαμί και το σπίτι ενός φερόμενου ως διοικητή της Χαμάς. Σχεδόν 700 άνθρωποι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές από το Σάββατο, λένε οι τοπικές αρχές σχολιάζοντας τις εξελίξεις για τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Ισραήλ: Αποκαταστάθηκε ο έλεγχος στα σύνορα με τη Γάζα – Νεκροί 1.500 μαχητές της Χαμάς

Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν σκοτώσει τέσσερις από τους ομήρους της. Αργότερα δήλωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τους σκοτώνει η ίδια. “Κάθε στοχοποίηση του λαού μας χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση ενός από τους άμαχους ομήρους“, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam. Και νωρίτερα η Χαμάς απείλησε ότι θα εκτελέσει ορισμένους από τους περίπου 150 ομήρους που απήγαγε κατά την επίθεση του Σαββατοκύριακου, αν οι αεροπορικές επιδρομές συνεχιστούν χωρίς προειδοποίηση.

Το Ισραήλ επέβαλε ήδη τη Δευτέρα πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες τροφίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και πυροδοτώντας φόβους ότι η ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση θα επιδεινωθεί γρήγορα. Η Unicef μάλιστα ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος μέσα και έξω από τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει μείνει εμβρόντητο από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα, παρομοιάζοντάς την με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 900 στο Ισραήλ, το οποίο ανταπέδωσε με ένα καταιγιστικό μπαράζ επιθέσεων στη Γάζα, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών εκεί σε 687 και το κύμα αίματος από τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Israel Palestinians Daily Photo Gallery

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν καθώς το Ιράν εξήρε την επίθεση της Χαμάς, αν και η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση. Η Χαμάς κάλεσε τους “μαχητές της αντίστασης” στη Δυτική Όχθη και σε αραβικά και ισλαμικά έθνη να συμμετάσχουν σε αυτό που ονόμασε “Επιχείρηση Al-Aqsa Flood”.

“Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη”, δήλωσε στο AFP από τη Ντόχα ο Χοσάμ Μπαντράν, αξιωματούχος της Χαμάς, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πιθανότητα διαπραγμάτευσης για το θέμα των αιχμαλώτων ή οτιδήποτε άλλο“.

Στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ η Ουάσινγκτον αντιδρά, στέλνοντας το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της και άλλα πολεμικά πλοία πιο κοντά στο Ισραήλ σε μια επίδειξη υποστήριξης, ενώ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να στείλει στρατό στο έδαφος, αλλά συνεργάζεται με τον σύμμαχό της στις προσπάθειες ανάκτησης ομήρων. Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε πάντως τη Χεζμπολάχ για τις συνέπειες της λήψης μιας «λανθασμένης απόφασης» να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με το Ισραήλ εν μέσω της απάντησής του στις επιθέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε ότι μεταξύ των λόγων που ώθησαν την Ουάσιγκτον να αναπτύξει μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο ήταν να κάνει τις περιφερειακές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, να κατανοήσουν την ανάγκη “να μην αμφισβητηθεί η δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ”.

Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων συνεχίζονται, περισσότεροι από 187.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα από την αρχή σύγκρουσης, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, φιλοξενεί περισσότερα από 137.000 άτομα σε σχολεία σε όλη την επικράτεια. Η έκθεση που αναφέρεται στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ τονίζει ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει 790 κατοικίες και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 5.330 στην περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες σε μια πλατφόρμα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ κατόπιν αιτήματος των αρχών. Ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το βασίλειο του Κόλπου εργάζεται για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίς σήμερα, Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επανεξετάζει την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη ανασταλεί καμία στήριξη, ενώ σε παρόμοια επανεξέταση βρίσκεται και η Βρετανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιτίθεται “αδιακρίτως” σε αμάχους και άσκησε επίσης κριτική στη Χαμάς, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να σεβαστούν την “ηθική” του πολέμου.

Israel Palestinians Photo Gallery

Υπολειτουργεί το Τελ Αβίβ – Άδειοι οι δρόμοι, σε σοκ οι κάτοικοι

Σε σοκ οι κάτοικοι στο Τελ Αβίβ, που για πρώτη φορά είδαν τον πόλεμο στην πόρτα τους.  Ωστόσο οι κάτοικοι στο Τελ Αβίβ δεν είναι στα καταφύγια, αλλά σιγά σιγά προσπαθούν να βρει τους ρυθμούς του. Απλά δεν κυκλοφορεί τόσος κόσμος. Αρκετοί βρίσκονται στα σπίτια τους, αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ακούν ανά διαστήματα εκρήξεις, άρα δεν αισθάνονται και πλήρως ασφαλείς να βγουν. Πολλά μαγαζιά και εστιατόρια είναι κλειστά.

Είναι κάπως συνηθισμένοι οι άνθρωποι εδώ σε τέτοιες συνθήκες. Είναι συνηθισμένοι στην αίσθηση και την έννοια του πολέμου. Απλά, όπως μας είπαν και οι ίδιοι, δεν έχουν ξαναδεί τον πόλεμο τόσο κοντά τους, στο κέντρο του Τελ Αβίβ” τονίζει η απεσταλμένη της ΕΡΤ περιγράφοντας πώς μια ρουκέτα έφυγε από τη Λωρίδα της Γάζας και έφτασε και έπληξε στόχο μέσα στο Τελ Αβίβ. “Είναι σοκαρισμένοι γιατί ένιωσαν ίσως για πρώτη φορά ότι δεν είναι άτρωτοι” σχολίασε και σημείωσε ότι κάποιοι αναλυτές μιλούν ουσιαστικά για την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στο Λονδίνο 

Τρία άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αγρυπνιών για το πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ. Οι συλλήψεις επιβεβαιώθηκαν από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία είπε ότι οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν να έχουν «ενισχυμένη ορατή παρουσία» στους δρόμους της πρωτεύουσας για να καθησυχάσουν τους πολίτες. ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εβραϊκές κοινότητες σε όλη την πόλη.

Εν αναμονή επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονταν στο Ισραήλ 

Νέες πτήσεις αναμένονται από το Ισραήλ στο Ελευθέριος Βενιζέλος ενδεχομένως με Έλληνες ανάμεσα στους επιβάτες. Χθες έφθασαν οι πρώτοι 81 και οι μαρτυρίες τους καθηλώνουν για τα όσα έζησαν τα τελευταία 24ωρα.

Προς το παρόν οι περισσότεροι που καταφθάνουν εδώ έχοντας την Αθήνα ως ενδιάμεσο προορισμό είναι υπήκοοι άλλων χωρών που δεν κρύβουν το φόβο τους για όσα είδαν στο Ισραήλ.

Διαφήμιση