Αρχική Special Topics Πόλεμος στο Ισραήλ : Εκατοντάδες οι νεκροί, ενώ οι εικόνες παραπέμπουν στην...

Πόλεμος στο Ισραήλ : Εκατοντάδες οι νεκροί, ενώ οι εικόνες παραπέμπουν στην 11η Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ (Βίντεο-σοκ)

Οι νεκροί  στο Ισραήλ είναι τουλάχιστον 600, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 370 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με την Ισραηλινή πρέσβη στη Βρετανία. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.

0
Ισραήλ πόλεμος
πηγή: www.foreignaffairs.com/
Διαφήμιση

 

Με κήρυξη πολέμου, ισοδυναμεί η ανακοίνωση του Ισραήλ μέσω του υπουργικού συμβουλίου  που επικαλείται το άρθρο 40 του βασικού νόμου, ενώ οι νεκροί είναι  πλέον εκατοντάδες και οι τραυματίες χιλιάδες

Σύνταξη: ecozen.gr

«Είμαστε σε πόλεμο», είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ, ενώ από τη Γάζα, ο διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης».

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή. Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Δείτε εδώ live

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε από τους πολιτικούς αντιπάλους του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχιου, τονίζοντας στο διάγγελμα : «Θα πλήξουμε την Χαμάς μέχρι θανάτου αλλά ο πόλεμος θα έχει διάρκεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ συγκλονίζουν οι εικόνες που μεταδίδει το https://www.i24news.tv/. Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο twitter δεκάδες ξένοι εργάτες που κρύφτηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς επέστρεψαν με τα πόδια στην πλησιέστερη ισραηλινή κοινότητα Netivot αφού κρύφτηκαν όλη τη νύχτα

Η αστυνομία αρχικά πίστευε ότι το πλήθος που πλησίαζε ήταν επιζώντες από το πάρτι ρέιβ της ερήμου στο οποίο επιτέθηκε η Χαμάς

&

nbsp;

Το Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνηση 149 Ελλήνων επισκεπτών από Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Αλεξιπτωτιστές της Χαμάς προσγειώνονται σε ισραηλινό έδαφος και μάχονται με τον ισραηλινό στρατό», σύμφωνα με το CNN εκκενώνονται 20 ισραηλινές κοινότητες, εν μέσω νέων πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς αλλά και από την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ που πλήττει το βόρειο Ισραήλ. “Τα όπλα και οι ρουκέτες” είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, όπου ήδη στρέφονται «ως απάντηση» πυρά όλμου από το ισραηλινό πυροβολικό

Ένας 20χρονος Βρετανός που υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό σκοτώθηκε και ένας 26χρονος Βρετανός αγνοείται. Δύο Ουκρανές κάτοικοι Ισραήλ σκοτώθηκαν. Ένας 26χρονος Γαλλοϊσραηλινός πιθανόν να βρίσκεται μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς.

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το φεστιβάλ «Music for Peace» στο Ισραήλ, καθώς την ώρα που χιλιάδες άτομα διασκέδασαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας εισέβαλαν οι μαχητές της Χαμάς σκορπίζοντας τον θάνατο.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι οι μαχητές της Χαμάς ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ περισσότεροι από 3.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Ισραήλ.

Πύραυλος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι αλλά και στη Συναγωγή της ισραηλινής πόλης Ασκελόν.

«Επιτέθηκαν σε δεκάδες ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις και πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα. Εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ισραηλινούς πολίτες στα σπίτια τους και μετά συνέχισαν να σέρνουν στη Γάζα Ισραηλινούς πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό. Μιλάω για γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους” , σπίτι σε σπίτι», είπε ο αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πάνω από 100.000 έφεδροι ήδη φτάνουν στις στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ, ενώ «επλήγη«, σύμφωνα με ανακοινωθέν και το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς μεταξύ 400 στόχων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι »δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνηση 149 Ελλήνων και τον επαναπατρισμό τους».

Το Foreign Affairs απευθύνθηκε στον Martin Indyk, τον διακεκριμένο συνεργάτη Lowy στη διπλωματία ΗΠΑ-Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Ο Indyk έχει υπηρετήσει δύο φορές ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ και διετέλεσε επίσης ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Παρόμοιο αντίκτυπο στο Ισραήλ με εκείνο της 11/9 για τις ΗΠΑ
Ορισμένοι παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι τα σημερινά γεγονότα είχαν αντίκτυπο στους Ισραηλινούς παρόμοιο με τον αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Αμερικανούς. Αλλά οι Ισραηλινοί έχουν υποστεί μεγάλη βία τις τελευταίες δεκαετίες – όπως, φυσικά, και οι Παλαιστίνιοι. Τι διαφοροποιεί αυτό το γεγονός, αναρωτιέται ο αναλυτής.

Αυτό ήταν μια πλήρης αποτυχία από την πλευρά του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει να γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν οι Παλαιστίνιοι, με κάθε λεπτομέρεια, από τα εξελιγμένα μέσα κατασκοπείας τους. Έχτισαν ένα πολύ ακριβό τείχος μεταξύ της Γάζας και των κοινοτήτων στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων. Είχαν την πεποίθηση ότι η Χαμάς είχε αποτραπεί από το να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση: Δεν θα τολμούσε, γιατί θα συντριβόταν, γιατί οι Παλαιστίνιοι θα στρέφονταν εναντίον της Χαμάς επειδή προκάλεσε έναν ακόμη πόλεμο.

Και οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι η Χαμάς βρισκόταν σε διαφορετική κατάσταση τώρα: επικεντρώθηκε σε μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία στην οποία κάθε πλευρά θα επωφελούνταν από μια συμφωνία σχετικής ειρηνικής συνύπαρξης.

Αλλά όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο πλάνο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Πώς είναι δυνατόν μια «ομάδα τρομοκρατών» να νικήσουν την πανίσχυρη ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών και τις πανίσχυρες ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις, διερωτάται ο Indyk.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η ertnews σύμφωνα με την Πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη είναι καταστάσεις ομηρείας, με 100 απαχθέντες Ισραηλινούς. Η οικογένεια που εμφανίζεται σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό την απειλή μαχητών της Χαμάς, αγνοείται. Στο πλέον δραματικό αυτό βίντεο, ο πατέρας δηλώνει ότι η 18χρονη κόρη του δολοφονήθηκε , ενώ δίπλα του είναι η μητέρα, μια κόρη και ο γιός του.

Στο Kibbutz Be’eri, όμηροι διασώθηκαν μετά από 18 ώρες, ανέφεραν τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ. Στο Κιμπούτζ Ουρίμ, δύο Ισραηλινοί διασώθηκαν αφού είχαν συλληφθεί όμηροι από μαχητές της Χαμάς σε ένα σπίτι. Στην ίδια περιοχή, μαχητές της Χαμάς σε μοτοσυκλέτες, άρχισαν να πυροβολούν σε υπαίθριο πάρτι στο Kibbutz Re’im, ενώ δεκάδες άτομα φέρεται να αγνοούνται, μεταξύ αυτών και Γερμανοί υπήκοοι.

Διαφήμιση