Αρχική Ειδήσεις ΔΕΣΦΑ: Φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα από το νέο σύστημα δημοπρασιών

ΔΕΣΦΑ: Φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα από το νέο σύστημα δημοπρασιών

Καλύτερες τιμές άρα φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα εξασφαλίζει η ΔΕΣΦΑ, με το νέο σύστημα δημοπρασιών για δέσμευση δυναμικότητας σε ορίζοντα 15ετίας, αντί για 5ετία που ήταν μέχρι σήμερα το όριο.

0
ρεβυθουσα
Διαφήμιση

Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφεραν στελέχη της ΔΕΣΦΑ σε σχετική εκδήλωση, οι χρήστες του σταθμού που είναι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. εταιρείες προμήθειας αερίου, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορούν αντίστοιχα να συνάψουν συμφωνίες προμήθειας αερίου μεγαλύτερης διάρκειας με τους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές, άρα φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση για αέριο μέσω Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες της περιοχής δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο καθεστώς της εξάρτησης από έναν προμηθευτή που ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις πριν τον πόλεμο.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν ανά έτος. Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το 2024 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Πάντως για το 2024 (αλλά και το 2025-2026) το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας του σταθμού έχει ήδη δεσμευθεί, στο πλαίσιο των δημοπρασιών πενταετούς ορίζοντα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

δημοπρασια ΔΕΣΦΑ

Τα οφέλη του νέου συστήματος

Το σύστημα ετήσιων Δημοπρασιών Εκφόρτωσης LNG στη Ρεβυθούσα, όπως ανέφερε κατά την παρουσίασή του, ο Ανώτατος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών, Σωτήρης Μπράβος, έχει σχεδιαστεί και προσαρμοστεί συν τω χρόνω με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί την αυξημένη πλέον σημασία του τερματικού στη διαχείριση ποσοτήτων αερίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, το 2021 ο ΔΕΣΦΑ πρότεινε την αλλαγή του μέχρι τότε μοντέλου με την εισαγωγή δημοπρασιών για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στην εγκατάσταση της Ρεβυθούσας.

Η σημαντική αύξηση του μεριδίου LNG επί των συνολικών εισαγωγών, η αύξηση των χρηστών του ΕΣΦΑ και η σημαντική συμφόρηση που σημειώθηκε κατά τον προγραμματισμό εκφορτώσεων Φορτίων LNG για το έτος 2020, «επέβαλε» την ανάγκη μετάβασης σε ένα μοντέλο δημοπρασιών όπου οι δηλώσεις δέσμευσης έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υλοποιούνται για το σύνολο των ενδιαφερομένων με διαφανείς όρους και σε συμμόρφωση με τους σχετικούς Κανονισμούς.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι αν και ο ετήσιος προγραμματισμός που καταλήγει μέσω των δημοπρασιών δεν υλοποιείται στο ακέραιο, ωστόσο, η «εικόνα» του προγραμματισμού αντιστοιχεί πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα με μερικές αυξομειώσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κατά το προηγούμενο μοντέλο προ δημοπρασιών, υπήρχε ο κίνδυνος «υπερδηλώσεων» από χρήστες που στο «τέλος της ημέρας» αν εγγράφονταν όλες, κατέληγαν σε αποκλεισμό άλλων χρηστών.

Μέσω των δημοπρασιών εκφόρτωσης LNG, ο ΔΕΣΦΑ εξασφαλίζει την παροχή πρόσβασης στο Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας για υγροποιημένο φυσικό αέριο με διαφανείς διαδικασίες και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκατάσταση. Να σημειωθεί ακόμη ότι η διάθεση δυναμικότητας LNG σε μακροχρόνια βάση, έχει μια σειρά από οφέλη για τους χρήστες, το σύστημα και τη χώρα συνολικά.

Μεταξύ άλλων: συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Χρηστών που έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν σε μακροχρόνια βάση την προμήθεια φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανταγωνιστικές τιμές.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το μοναδικό σημείο εισόδου LNG στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Διαφήμιση