Αρχική Ειδήσεις Χρ.Σταϊκούρας: Στον παγκόσμιο χάρτη των κατασκευών η Ελλάδα

Χρ.Σταϊκούρας: Στον παγκόσμιο χάρτη των κατασκευών η Ελλάδα

Hγετικό ρόλο στη μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα στο ψηφιακό περιβάλλον αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των κατασκευών.

0
σταικουρας
Διαφήμιση

Στις δράσεις και στα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρ.Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της Τεχνολογίας Μοντελοποίησης στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων έργων.

Από το βήμα του 4ου Συνεδρίου  «Building Information Modelling» (BIM), που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ο Χρ.Σταϊκούρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το BIM, μέσω της ψηφιακής προσομοίωσης στον σχεδιασμό και την κατασκευή των έργων, αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών ανάθεσης μελετών, κατασκευών και συντήρησης έργων, αποτρέποντας λάθη, υπερβάσεις χρόνου και κόστους, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ.Σταϊκούρας ανέφερε ως παράδειγμα τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που έγιναν, πρόσφατα, στη χώρα, καταδεικνύοντας τη σημασία της μοντελοποίησης στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των έργων, αλλά και στη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους.

«Ενδεικτικά, αν υπήρχε υπόδειγμα BIM για τις γέφυρες, θα γνωρίζαμε τα όρια αντοχής τους και τις ανάγκες συντήρησής τους», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας την αξία της κατάρτισης του Μητρώου Γεφυρών που δρομολογείται παράλληλα, καθώς η ψηφιοποίηση αυτών των δεδομένων θα μας δώσει ακριβή εικόνα του δομικού πλούτου της χώρας μας.

σταικουρας1
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο «Building Information Modelling» (BIM), που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα στο ψηφιακό περιβάλλον, με ξεκάθαρο όραμα και συγκεκριμένους στόχους, όπως το πρόγραμμα εκπαίδευσης των μηχανικών στο BIM, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

«Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αναρτηθεί σε Διαβούλευση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και ο Οδικός Χάρτης για την Εφαρμογή του Building Information Modelling στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συγκροτημένο πλάνο που περιγράφει τα βασικά βήματα, τον χρονικό ορίζοντα και τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που προτείνονται», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ύψους 550.000 ευρώ, από τη DG REFORM για την υλοποίηση ενός 2ου έργου για το ΒΙΜ, το οποίο αποτελεί συνέχεια του έργου για την υποστήριξη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη ΒΙΜ στην Ελλάδα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών αναβαθμίζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των κατασκευών, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα και στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός συνόρων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑμαζόνιος: Μία ζούγκλα με χιλιάδες “κρυμμένες” κατασκευές
Επόμενο άρθροΛατινική Αμερική: Ανθρωπογενής η κλιματική κρίση που ευθύνεται για τους καύσωνες