Αρχική Ειδήσεις ΑΔΜΗΕ: Έτοιμη για εξαγωγές ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας η Ελλάδα

ΑΔΜΗΕ: Έτοιμη για εξαγωγές ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας η Ελλάδα

Μία πρωτοφανή δυναμική στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επιδεικνύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή που περιλαμβάνει το άνοιγμα στην αγορά με εξαγωγές ΑΠΕ αλλά και αποθήκευση ενέργειας για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας.

0
αδμηε
Διαφήμιση

Τα στοιχεία που έδωσε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την Ελλάδα την τελευταία τετραετία, καθώς η χώρα μας κατάφερε να δημιουργήσει μια πρωτοφανή δυναμική στις ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύ αυτή τη στιγμή να αγγίζει τα 12 GW και επιπλέον 15 GW μονάδων με εξασφαλισμένη πρόσβαση στο δίκτυο. Μιλώντας από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Economist ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι «Είναι η ώρα των διεθνών διασυνδέσεων και της αποθήκευσης», επισημαίνοντας ότι “η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα θα ξεπερνά τις εγχώριες ανάγκες, είναι απαραίτητο είτε να εξάγουμε είτε να αποθηκεύουμε την περίσσεια ενέργειας”.

Αναφερόμενος στις διεθνείς διασυνδέσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και άπειρο δίκτυο να είχαμε, δεδομένου ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θα ξεπερνάει την εγχώρια ζήτηση, τα τελευταία χρόνια στρατηγική προτεραιότητα είναι οι νέοι διάδρομοι μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς τον Βορρά και τον Νότο.

Σε αυτή τη βάση, παρουσίασε τα μεγάλα έργα διηπειρωτικών διασυνδέσεων που ωριμάζουν αυτή την περίοδο με την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας,  ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα είναι μοναδικό σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας από αυτές τις περιοχές προς την Ευρώπη.

Υπογράμμισε δε ότι η χώρα έχει πραγματικές προοπτικές να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας καθώς διαθέτει πλούσιο χερσαίο και υπεράκτιο ανανεώσιμο δυναμικό καθώς και το πολιτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να το πετύχει.

αδμηε μαργαρης
Ιωάννης Μάργαρης (Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ) στο 27ο ετήσιο συνέδριο του Economist: Πρωτοφανές το μομέντουμ της Ελλάδας στις ΑΠΕ – Είναι η ώρα των διεθνών διασυνδέσεων και της αποθήκευσης

Σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο, όπως είπε, θα συμβάλουν νέες διασυνδέσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η διασύνδεση με την Ιταλία και ο νέος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας-Γερμανίας, Green Aegean Interconnector, που κατέθεσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-E.

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε επίσης  στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, που, όπως είπε, είναι ίδιες με αυτές του υπόλοιπου κόσμου. Ξεχώρισε την ταχύτητα ανάπτυξης των ΑΠΕ που είναι κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους ρυθμούς αδειοδότησης νέων δικτύων καθώς και τη δυνατότητα ένταξης αποθηκευτικών μονάδων. Τόνισε ωστόσο ότι αν πιστεύουμε ότι η κλιματική κρίση είναι κατεπείγουσα, θα πρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά και σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ πρόσθεσε ότι ο Διαχειριστής, μέσα από το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, επικεντρώνεται στο να εξασφαλίσει ότι ως χώρα θα έχουμε το κατάλληλο ηλεκτρικό δίκτυο για να συνδεθούν και να λειτουργήσουν αποδοτικά οι ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Συμπλήρωσε τέλος ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις επενδύσεις εγκαίρως, υπογραμμίζοντας ότι το 2017 οι επενδύσεις σε δίκτυα ήταν κάτω από 100 εκατ. ευρώ ενώ πλέον ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. 

 

Διαφήμιση