Αρχική Ειδήσεις Στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύουν οι τράπεζες!

Στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύουν οι τράπεζες!

Σε “πρωταθλητές” των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύονται οι τράπεζες, που μαζί με τις τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, αποτελούν τους τομείς εκείνους με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων ΑΙ επί ευρωπαϊκού εδάφους.

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

Από κοινού οι  τράπεζες, μαζί με τους παραπάνω τομείς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των συνολικών δαπανών στην ευρωπαϊκή αγορά το 2023 για την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ οι δαπάνες σε άλλους κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα ενημέρωσης, οι προσωπικές και καταναλωτικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, είναι μικρότερες, ωστόσο, αναπτύσσονται με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου.

Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας στα ύψη τις σχετικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον πρόσφατο Παγκόσμιο Οδηγό Δαπανών Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας ερευνών International Data Corporation (IDC), οι δαπάνες για AI στην Ευρώπη θα φτάσουν τα $34,2 δισ. το 2023.

Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στο 20,6% των παγκόσμιων δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ – όπως εκτιμά η IDC – οι επενδύσεις ΑΙ στην Ευρώπη θα σημειώσουν μέσο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 29,6% μεταξύ 2022 και 2027. Αυτός ο ρυθμός είναι ελαφρώς υψηλότερο από το παγκόσμιο CAGR του 26,9% για την ίδια περίοδο, με τις ευρωπαϊκές δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη να ξεπερνούν τα $96,1 δισ. το 2027.

european_ai_market_idc_

Κόντρα στον πληθωρισμό

“Η GenAI κερδίζει την προσοχή των προμηθευτών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, όπου ο πληθωρισμός διαδραματίζει βασικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις, η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να αναπτύσσεται υγιώς, υποστηριζόμενη από τη ζήτηση για τεχνολογίες GenAI”, σχολιάζει η IDC.

Ειδικά το ChatGPT φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την αύξηση των επενδύσεων των εταιρειών στην τεχνητή νοημοσύνη και δη από τις τράπεζες. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gartner Inc. σε περισσότερα από 2.500 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, το 45% ανέφερε ότι η δημοσιότητα του ChatGPT, τους ώθησε να αυξήσουν τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση, το 70% των στελεχών δήλωσε ότι η εταιρεία τους βρίσκεται σε φάση διερεύνησης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 19% απάντησε ότι έχει σε πιλοτική ή παραγωγική λειτουργία συστήματα generative AI.

“Ο παροξυσμός της τεχνητής νοημοσύνης δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, προσπαθούν να καθορίσουν το budget, που θα διαθέσουν σε παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, ποια προϊόντα αξίζουν την επένδυση, πότε να ξεκινήσουν και πώς να μετριάσουν τους κινδύνους, που συνεπάγεται αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία”, σχολιάζει η Gartner (σ.σ. όπως διευκρινίζει, πάντως, η εταιρεία, τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης δεν αντιπροσωπεύουν παγκόσμια ευρήματα ή την αγορά στο σύνολό της).

Διαφήμιση