Αρχική Ειδήσεις Σε απελπισία πλημμυροπαθείς και αγρότες σε Λάρισα και Τρίκαλα 2 εβδομάδες μετά...

Σε απελπισία πλημμυροπαθείς και αγρότες σε Λάρισα και Τρίκαλα 2 εβδομάδες μετά τις καταστροφές!

Μπορεί να έχουν περάσει 15 ολόκληρες ημέρες μετά την κακοκαιρία Daniel στον θεσσαλικό κάμπο, ωστόσο τα λιμνάζοντα νερά και η απελπισία στους πλημμυροπαθείς και αγρότες σε Λάρισα και Τρίκαλα παραμένουν, αφού χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε η θεομηνία πίσω της, στερούμενοι βασικά αγαθά, όπως καθαρό νερό!

0
καμπος
Διαφήμιση

Ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ακόμη πλημμυρισμένα. Ο κάμπος της Αγιάς και του Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος κάμπος της Λάρισας δηλαδή, εξακολουθεί να είναι κάτω από το νερό, ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας που δεν έχουν νερό ή που το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Θεσσαλίας εξακολουθούν να εντείνουν τα υπάρχοντα προβλήματα για τους πλημμυροπαθείς.

Τρίκαλα

Στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και συγκεκριμένα στις περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας που επλήγησαν από την κακοκαιρία οι δρόμοι, τόσο στην Φαρκαδόνα όσο και στα γύρω χωριά εξακολουθούν να έχουν νερά και λάσπες. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί σπίτια σε αυτές τις περιοχές, ενώ στο Κεραμίδι τα σπίτια είναι ακόμη σκεπασμένα με νερό. Υπάρχουν πλημμυροπαθείς που  που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας φιλοξενούνται, άλλοι σε συγγενικά σπίτια στην Οιχαλία και στο Πετρωτό και άλλοι σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε. Δεδομένου του μεγάλου όγκου νερού που μπήκε στα σπίτια, πολλά από αυτά είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές των Τρικάλων που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως στον Παραπόταμο, το Γλίνος, το Βαλομάνδρι, τα Μεγάλα Καλύβια, τη Φωτάδα, την Φανερωμένη και τους Γεωργανάδες. Προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου σε αρκετά υπόγεια γίνονται ακόμη αντλήσεις νερού, ενώ σε σημεία της πόλης το νερό αναβλύζει. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις συνοικίες γύρω από την πόλη των Τρικάλων, με την δυσοσμία στο κέντρο της πόλης να είναι αφόρητη .

Μεγάλο πρόβλημα δε ότι υπάρχουν περιοχές που παρότι επλήγησαν έντονα, όπως η Φαρκαδόνα δεν έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη ζώνη», ώστε οι πλημμυροπαθείς στην περιοχή να αποζημιωθούν για τα σπίτια που έχασαν. Αν και εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης για εκείνους τους πλημμυροπαθείς που τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα.

Στο μεταξύ, η οδική σύνδεση Κεραμιδίου και Βλοχού του δήμου Καρδίτσας δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ στο χωριό Βλοχός έχει ακόμη νερά.

καμπος2

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επίσης, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι:

  • αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Λάρισας (από Δέλτα Καρδίτσας μέχρι τα όρια του Νομού Καρδίτσας με το Νομό Λάρισας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση), πλην του τμήματος μεταξύ Ερμητσίου-Αστρίτσας, όπου η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο στις κεντρικές λωρίδες της οδού (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση).
  • απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των -3,5- τόνων, μόνο στο τμήμα της επαρχιακής οδού Καρδίτσας-Λάρισας, μεταξύ Ερμητσίου-Αστρίτσας.
  • Επιπλέον, ορίζεται μέγιστο όριο ταχύτητας στο ως άνω τμήμα (Ερμητσίου-Αστρίτσας) τα 50 χλμ/ω, για όλα τα οχήματα.

Εξαιρούνται: τα οχήματα οδικής βοήθειας καθώς και τα οχήματα άμεσης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., ΕΛ.ΑΣ., κλπ.)

Παράταση έως το πρωί της Πέμπτης στη δωρεάν διέλευση οχημάτων στον Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου «Αιγαίου» από Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο

Στο μεταξύ, παρατείνεται, έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2023, η δωρεάν διέλευση όλων των οχημάτων από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου «Αιγαίου» από τη Νίκαια, μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel», παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα, η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό και κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, ανεξαρτήτως κατευθύνσεως.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

καμπος1

Λάρισα

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι αντλούν νερά, κυρίως στις εργατικές κατοικίες της Γιάνουλης, στην συνοικία Αγίου Θωμά, στην συνοικία Αγίου Γεωργίου, Νέας Σμύρνης, Αμπελοκήπων και σε επιχειρήσεις και σπίτια στην οδό Βόλου προς την έξοδο της πόλης. Ο δήμος Λαρισαίων ξεκίνησε την καταγραφή ζημιών και ανακοίνωσε κονδύλι 6,1  εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς και τη στηριξή τους.

Ο κάμπος του δήμου Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένος. Πάνω από 500 εκατ. κυβικά νερού είναι στον κάμπο της Λάρισας, χωρίς κάποια ορατή και άμεση λύση να αποστραγγιστεί. Πάνω από 200.000 στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλι και δενδρώδεις καλλιέργειες είναι κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου είναι από 2 μ. έως και 6 μ., σε σημεία δηλαδή η στάθμη είναι ψηλότερη και από αυτή της λίμνης Κάρλας.

Χθες επισκέφθηκε το Καστρί του δήμου Αγιάς ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, σε μία προσπάθεια να αποστραγγιστούν τουλάχιστον τα νερά που βρίσκονται ακόμη στάσιμα στα πρώτα σπίτια του χωριού. Επεσήμανε κυρίως την συμβολή των Ολλανδών επιστημόνων στην προσπάθεια αποστράγγισης των νερών από τον κάμπο, χωρίς όμως να πει στους αγρότες ποια από τις λύσεις που προτείνουν οι Ολλανδοί θα προκριθεί.

Η καταστροφή στον κάμπο είναι ανυπολόγιστη. Ομοίως και στις παραπήνειες περιοχές του δήμου Αγιάς και του Δήμου Τεμπών. Στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί η στάθμη του νερού από τα πλημμυρισμένα χωράφια με ακτινίδια να έπεσε, αποκαλύφθηκε όμως, όπως επισημαίνουν οι αγρότες το μέγεθος της καταστροφής.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί η ανησυχία των κατοίκων για τη δημόσια υγεία από τα στάσιμα νερά, μαζί με τα οποία συμβιώνουν εδώ και δύο εβδομάδες οι πλημμυροπαθείς.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροiMEdD:Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας 2023-Πρόγραμμα και ομιλητές
Επόμενο άρθροΣτη λίστα των 10 χωρών με τουριστική ανάπτυξη παγκοσμίως η Ελλάδα!