Αρχική Ειδήσεις Μειώθηκαν τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

Μειώθηκαν τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

Βελτιώνεται η εικόνα της χώρας μας στο πεδίο της περιβαλλοντικής ρύπανσης, με την Ελλάδα να πετυχαίνει περαιτέρω μείωση στα πρόστιμα που πληρώνει για τις παράνομες χωματερές.

0
χωματερες
Διαφήμιση

Ήδη, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξαλείψει τα 2/3 από τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο μηδενισμός τους μέχρι το τέλος του 2024.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής χρηματικών κυρώσεων, ύψους 720.000 ευρώ, το χρόνο που της είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εννέα Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Γεγονός, που επετεύχθη, έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της αρμόδιας Γραμματείας του, ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των τοπικών αρχών.

Μετά τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία, τα απόβλητα των Δήμων Τριφυλίας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, οδηγούνται προς επεξεργασία στη νέα μονάδα, με αποτέλεσμα την οριστική παύση της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων στους Δήμους αυτούς. Συνεπώς, οι 9 περιπτώσεις που αφορούσαν σε πρόστιμα για ΧΑΔΑ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επιβάρυναν τη Μεσσηνία για τους παραπάνω Δήμους, πλέον δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων που επιβαρύνουν την Ελλάδα κατά 720.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019.

Σήμερα, η χώρα έχει απαλλαγεί από περίπου τα 2/3 αυτών των προστίμων και πλέον οι περιπτώσεις για τις οποίες επιβαρύνεται με πρόστιμο έχουν μειωθεί στις 23. Συνολικά, από το 2019 οι Έλληνες φορολογούμενοι απαλλάχθηκαν από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ, ύψους 3.360.000 ευρώ το χρόνο. Στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024, να έχουν μηδενιστεί όλα τα πρόστιμα.

Σκυλακάκης

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μειώθηκαν, σημαντικά, τα πρόστιμα που δυστυχώς πληρώνει ακόμα η χώρα μας για παράνομες χωματερές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέχρι το 2024, τα όποια πρόστιμα εκκρεμούν να εξαλειφθούν πλήρως».

Από τη πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε: «Η σημαντική μείωση των προστίμων που η χώρα μας πλήρωνε στην ΕΕ για τους παράνομους χώρους διάθεσης απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, καθώς και καλής συνεργασίας που έχουμε με τις τοπικές αρχές. Μειώσαμε κατά 2/3 τα πρόστιμα της ντροπής, που παραλάβαμε το 2019, τα πρόστιμα της διαχείρισης του χθες. Πλέον η χώρα γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων και σταδιακά αποκτά σύγχρονες υποδομές για τη διαχείρισή τους, ακολουθώντας παράλληλα και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Δεσμευτικός στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024, τα πρόστιμα αυτά να έχουν εξαλειφθεί».

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ Homo Sapiens στις Homo Cities-Το 2050 θα κατοικεί στις πόλεις το 68,6% του πληθυσμού της Γης
Επόμενο άρθροΔ.Αθηναίων:Σε λειτουργία ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα