Αρχική Ειδήσεις Κ.Μητσοτάκης στον ΟΗΕ-Μεταναστευτικό-Κλιματική αλλαγή αλλά και μήνυμα προς την Τουρκία

Κ.Μητσοτάκης στον ΟΗΕ-Μεταναστευτικό-Κλιματική αλλαγή αλλά και μήνυμα προς την Τουρκία

Στα σημεία των καιρών επικεντρώθηκε η ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό αλλά και η υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών.

0
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 78η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Από το βήμα της 78ης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),ο Πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις που η διεθνής κοινότητα να αναλάβει, σύμφωνα με τις επιταγές που η κλιματική αλλαγή επιτάσσει, αλλά και στο σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ ανέδειξε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να ελπίζουμε σε θαύματα. Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας χώρας μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα τεράστιας πολυπλοκότητας. Όμως, ήρθε η ώρα οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες να αναλάβουν δράση και να φέρουν αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Στο μεταναστευτικό, ο Κ.Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ χαρακτήρισε την πολιτική της Ελλάδας αυστηρή αλλά δίκαιη. «Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια…Εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες-εταίρους μας. Με την Τουρκία, φυσικά, αλλά και τους γείτονές μας στη Βόρεια Αφρική», τόνισε.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό. Στον απόηχο του τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και πάλι στην ηγεσία της Άγκυρας το δρόμο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού στους κανόνες καλής γειτονίας. «Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχεσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», σημείωσε.

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και για το Κυπριακό. Στον απόηχο των αναφορών του προέδρου Ερντογάν από το ίδιο βήμα, οι οποίες “πότισαν” την αδιαλλαξία των γειτόνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη», τόνισε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔ.Αθηναίων:Σε λειτουργία ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα
Επόμενο άρθροΈχετε επικοινωνία με τη γάτα σας; Το εύκολο πείραμα για να το διαπιστώσετε!