Αρχική Special Topics Κίνα: Ανακάλυψαν αρχαίο κρανίο που παραπέμπει στους Denisovan!

Κίνα: Ανακάλυψαν αρχαίο κρανίο που παραπέμπει στους Denisovan!

Μία αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Κίνα, όταν βρέθηκαν μπροστά σε ένα σπουδαίο εύρημα: ένα αρχαίο κρανίο που δεν θυμίζει κάποιο ανθρώπινο είδος. Μάλιστα, η απουσία πηγουνιού το κάνει να θυμίζει τους Denisovan, ένα ανθρώπινο είδος που έχει εξαφανιστεί πάνω από 400.000 χρόνια.

0
ΕΥΡΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΑΝΙΟ
Διαφήμιση

Το συγκεκριμένο κρανίο δεν μοιάζει με Νεάντερταλ, ούτε και με τους Denisovan, γεγονός που το κάνει να διαφέρει από τα ανθρώπινα είδη που γνωρίζουμε ως τώρα.

Τα οστά βρέθηκαν στο Huangdong της Ανατολικής Ασίας το 2019, και οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών προσπαθούν να το κατατάξουν στο κατάλληλο ανθρώπινο είδος.

Το απολιθωμένο σαγόνι και το κρανίο ανήκουν σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών και ενώ το πρόσωπό του έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τον σύγχρονο άνθρωπο, τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και το σαγόνι θυμίζουν πρωτόγονα χαρακτηριστικά.

σπήλαιο Ντενίσοβα, όπου βρέθηκαν οι πρώτοι ναφερόμενοι Ντενίσοβαν
Σπήλαιο Ντενίσοβα, όπου βρέθηκαν οι πρώτοι αναφερόμενοι Ντενίσοβαν

Πρόκειται για ένα εξαφανισμένο είδος ανθρώπου ή απομεινάρια του Denisovan ;

Παρόλο που το κρανίο θυμίζει τη δομή που υπάρχει στους σύγχρονους ανθρώπους τα τελευταία 750.000 χρόνια, το γεγονός ότι απουσιάζει το πηγούνι, το κάνει να θυμίζει τους Denisovan, ένα ανθρώπινο είδος που έχει χαθεί εδώ και 400.000 χρόνια.

Το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Υόρκης του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη εξέλιξη της Ισπανίας θεωρούν πως έχουν ανακαλύψει ένα εντελώς νέο είδος ανθρωποειδούς το οποίο λογικά ήταν μια μετεξέλιξη πριν την δημιουργία των Ντενίσοβαν.

Πέρα από αυτό στην Κίνα έχουν βρεθεί διάφορα απολιθώματα που δεν ταιριάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και έτσι συνήθως θεωρούνται ως κάποια παραλλαγή στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Αλλά αυτή η ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη και δεν είναι ευρέως αποδεκτή.

Ενώ ο Homo erectus παρέμεινε στην Ινδονησία μέχρι πριν από περίπου 100.000 χρόνια, τα λείψανα που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Κίνα έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με άλλες πιο σύγχρονες γενεαλογίες των ανθρώπων.

Προηγουμένως, μελέτες σε λείψανα του Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία είχαν δείξει στοιχεία για μια τέταρτη γενεαλογία ανθρωποειδών που ζουν στο μέσο έως το ύστερο Πλειστόκαινο. Αλλά αυτή η τέταρτη ομάδα δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα με βάση το αρχείο απολιθωμάτων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Evolution.

Διαφήμιση