Αρχική Ειδήσεις Κ.Μητσοτάκης: “Λουκέτο” στις λέσχες οπαδών-Συνάντηση με πρόεδρο UEFA

Κ.Μητσοτάκης: “Λουκέτο” στις λέσχες οπαδών-Συνάντηση με πρόεδρο UEFA

0
μητσοτακης
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οπαδική βία.
Διαφήμιση

Αφορμή για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης να κλείσει τις λέσχες οπαδών αποτέλεσαν τα τελευταία και -δυστυχώς-αιματηρά γεγονότα με τους Κροάτες οπαδούς που κατέφτασαν ανενόχλητοι στη χώρα μας και  συνεπλάκησαν με οπαδούς της ΑΕΚ, αφαιρώντας τη ζωή ενός νεαρού άντρα.

Στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για τη βία στα γήπεδα, με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και των συναρμόδιων υπουργών, στην οποία προσκλήθηκαν και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση υποτροπής ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών αλλά και το ύστατο μέτρο τον αποκλεισμό ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είπε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρότεινε “παρατηρητήριο βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών, με σκοπό η UEFA να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως στις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν δέχεται υποδείξεις απο άστοχες πηγές εκτός συνόρων ακόμη και αν αυτές είναι επίσημες».

«Η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup. Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. Όμως, δυστυχώς, πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν.

«Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη (…). Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει τον έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών «που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα» προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί οι εν λόγω θύρες θα κλείσουν.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

Επισήμανε πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα της οπαδικής βίας και θα υπάρξει συνεργασία. «Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαικούς θεσμούς και να ενεργοποιήσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία απέναντι σε όλους όσοι προωθούν τη βία» επισήμανε και πρόσθεσε πως «Απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι΄ αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική».

«Οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία».

Μιλώντας νωρίτερα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν χαρακτήρισε «καρκίνο» την οπαδική βία.

«Ζητώ από όλους να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό, όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και από την κοινωνία. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα» είπε ο πρόεδρος της UEFA.

Διαφήμιση