Αρχική Ειδήσεις Ελληνικό Κτηματολόγιο:Τέλος στις ουρές-Ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας μέσω πλατφόρμας

Ελληνικό Κτηματολόγιο:Τέλος στις ουρές-Ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας μέσω πλατφόρμας

Τέλος στις ουρές που παρατηρούνται έξω από τις υπηρεσίες στο Ελληνικό Κτηματολόγιο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή μία νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα λαμβάνουν οι πολίτες ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας.

0
σπιτια δαση
Διαφήμιση

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική.

Όπως επισημαίνεται στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων.

ktimatologio1.png

Κτηματολόγιο: Mέχρι πότε μπορεί να υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση χωρίς πρόστιμο

Στη σχετική ρύθμιση αναφέρεται ότι η «προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες από το πρόστιμο της µη εµπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για πέντε επιπλέον μήνες»

Παράταση πήρε η επιβολή προστίμου για όσους καθυστερούν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο κτηµατολόγιο, ενώ, αφαιρέθηκε η δυνατότητα απόσπασης, µετάταξης ή µετακίνησης προσωπικού από το Ελληνικό Κτηµατολόγιο έως το τέλος του 2025, προκειµένου ο οργανισµός να σταματήσει τις «διαρροές» προς άλλους φορείς του ∆ηµοσίου.

Οι σχετικές ρυθμίσεις συμπεριελήφθησαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, η πρώτη παρατείνει έως τις 31 ∆εκεμβρίου του 2023 την έκδοση µιας κοινής υπουργικής απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση εμπρόθεσµα στο κτηματολόγιο. Τα πρόστιµα είχε προβλεφθεί ότι θα είναι από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανάλογα µε την αξία του δικαιώματος που δηλώνεται.

«Η προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της µη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για πέντε επιπλέον μήνες, ώστε να μπορέσουν έως το τέλος του έτους να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης. Παράλληλα, µε δεύτερη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία απαγορεύεται έως το τέλος του 2025 η µετακίνηση προσωπικού από το Ελληνικό Κτηµατολόγιο.

«Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που συστάθηκε ως ενιαίος φορέας για τη λειτουργία υπηρεσιών πλήρους κτηματολογίου µέσω της σύστασης κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, σε όλη την επικράτεια, βρίσκεται ακόµη στη µεταβατική φάση ενσωμάτωσης όλων των προϋφιστάµενων δοµών σχετικά µε τα χωρικά και νοµικά δεδοµένα της ακίνητης ιδιοκτησίας (κατάργηση και ένταξη όλων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω- Λέρου), ενώ ταυτόχρονα η ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηµατογράφησης ανά την επικράτεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί.
Κατά συνέπεια κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της υφιστάμενης στελέχωσης του φορέα για την ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων», όπως αναφέρεται.
Διαφήμιση