Αρχική Ειδήσεις Avaaz: Τέλος στη θανάτωση καρχαριών στη Βραζιλία

Avaaz: Τέλος στη θανάτωση καρχαριών στη Βραζιλία

“Θύματα” δολοφονίας και μακάβριου ακρωτηριασμού έχουν πέσει 10.000 καρχαρίες στη Βραζιλία, έτσι ώστε εταιρείες αλιείας να πουλήσουν τα πτερύγιά τους, καταγγέλλει η Avaaz.

0
καρχαριας
Διαφήμιση

 

Παρά τον ζωτικό ρόλο του καρχαρία στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, το εμπόριο πτερυγίων παραμένει νόμιμο στη Βραζιλία. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η σφαγή θα συνεχιστεί. Σήμερα μπορεί να είναι καθοριστική μέρα! Μέλη του Κογκρέσου της Βραζιλίας ετοιμάζονται να συζητήσουν την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων. H Avaaz καλεί την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, δημιουργώντας μια παγκόσμια κατακραυγή για “να πιέσουμε το κογκρέσο να απαγορεύσει επιτέλους το βάρβαρο εμπόριο πτερυγίων καρχαρία!”

Σύμφωνα με την Avaaz, οι καρχαρίες κοσμούν τον πλανήτη μας εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα, ο αριθμός τους μειώνεται ραγδαία, λόγω της αχόρταγης υπεραλίευσης. Πρόσφατα, οι αρχές της Βραζιλίας κατάσχεσαν πτερύγια από 10.000 απ’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα, πολλά απ’ τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση.

Ένα παραθυράκι στους νόμους της Βραζιλίας επιτρέπει σε εταιρείες να πλουτίζουν πουλώντας πτερύγια καρχαρία. Έτσι οι διψασμένοι για κέρδη αλιευτικοί στόλοι πιάνουν όσους περισσότερους καρχαρίες μπορούν.

Καρχαρίας

Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τους καρχαρίες απ’ τη σφαγή είναι η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων. Και μπορεί να συμβεί! Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν πέρσι μια τέτοια απαγόρευση, και το παράδειγμά τους ακολούθησε φέτος κι η Βρετανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει κάτι παρόμοιο, και τώρα η Βραζιλία πρέπει να κάνει το ίδιο. Οι Βραζιλιάνοι νομοθέτες πρόκειται να συνεδριάσουν τις επόμενες βδομάδες. Αλλά για να κάνουμε το Κογκρέσο να αναλάβει δράση πρέπει να πυροδοτήσουμε μια παγκόσμια κατακραυγή που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν.

Υπόγραψε τώρα και θα παραδώσουμε τις φωνές μας απευθείας σε νομοθέτες της Βραζιλίας, που έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν τη σφαγή.

Η αφαίρεση πτερυγίων είναι βάρβαρη, αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι καρχαρίες είναι ζωτικής σημασίας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Όταν οι πληθυσμοί των καρχαριών μειώνονται, τα κοράλλια πεθαίνουν, η βλάστηση του βυθού εξασθενεί κι η βιοποικιλότητα παρακμάζει.

Ωστόσο, κάθε χρόνο δολοφονούνται πάνω από 70 εκατομμύρια καρχαρίες μόνο για τα πτερύγια τους, κι η υπεραλίευση έχει θέσει πάνω απ’ το ένα τρίτο των ειδών καρχαρία στη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση.

Πρόσφατα, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας σταμάτησε την αποστολή ενός μεγάλου φορτίου με πτερύγια από περίπου 10.000 καρχαρίες. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν μαγευτικά είδη όπως ο ρυγχοκαρχαρίας μάκο που μόλις καταχωρήθηκε ως απειλούμενος!

Ας μετατρέψουμε αυτή την τραγωδία σε μια ευκαιρία για να απαιτήσουμε απ’ τη Βραζιλία να κλείσει όλα τα νομικά παραθυράκια, να απαγορεύσει κάθε εμπόριο πτερυγίων καρχαρία και να δώσει τέλος, σ’ αυτή την τρομακτική τακτική, μια για πάντα. Υπόγραψε το ψήφισμα τώρα και διάδωσέ το παντού, και θα παραδώσουμε τις φωνές μας απευθείας στο Κογκρέσο:

Τα μέλη του Avaaz έχουμε πάρει θέση ξανά και ξανά υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Βοηθήσαμε να προστατευτούν οι μέλισσες από επικίνδυνα φυτοφάρμακα, να δημιουργηθούν τεράστια θαλάσσια καταφύγια και να προστατευτούν οι ελέφαντες από λαθροθήρες ελεφαντόδοντου. Μοιραζόμαστε τον πλανήτη με τόσα υπέροχα είδη ζωής, αλλά πολύ συχνά τα σκοτώνουμε στο όνομα του κέρδους. Αυτό μπορεί να αλλάξει, ξεκινώντας με την απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε τη Βραζιλία πρωτοστάτρια στον τερματισμό της σφαγής καρχαριών.

 

 

Διαφήμιση