Αρχική Ειδήσεις WWF προς Πρωθυπουργό και ΥΠΕΝ: Κρίσιμη για τη φύση και το κλίμα...

WWF προς Πρωθυπουργό και ΥΠΕΝ: Κρίσιμη για τη φύση και το κλίμα η επόμενη 4ετία 

Τις κυριότερες προκλήσεις για το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα και την κυκλική οικονομία, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση εντοπίζει με επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το WWF Ελλάς.
0
WWF Ελλάς
Διαφήμιση

To  WWF Ελλάς επισημαίνει ότι η επόμενη τετραετία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τα επιστημονικά δεδομένα που αποτελούν τη βάση για τον αγώνα της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ ενάντια στον χρόνο για διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων και της κλιματικής σταθερότητας είναι αμείλικτα: η βιοποικιλότητα παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, οι ζωτικής σημασίας προστατευτικές υπηρεσίες των οικοσυστημάτων υποβαθμίζονται ραγδαία, ενώ την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τους αρχικά προβλεφθέντες, πλησιάζοντας το κρίσιμο όριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5oC, με όλες τις δύσκολα πλέον προβλέψιμες συνέπειες που αυτό θα επιφέρει.

Οι μέχρι σήμερα ελληνικές περιβαλλοντικές πολιτικές δεν ανταποκρίνονται δυστυχώς, στην κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμούν τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται και στις δυο επιστολές, η Ελλάδα κατέχει θλιβερά πρωτεία σε αριθμό ανοιχτών παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε συνολικό αριθμό ανοιχτών υποθέσεων παράβασης και πρώτη σε συνεχόμενες παραβιάσεις αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (σχετικός πίνακας δίνεται στην επιστολή προς τον ΥΠΕΝ).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ WWF "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΠΩΝ" \ Μικρή τεχνητή λίμνη: ένα από τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν υλοποιηθεί από το WWF Ελλάς στο Δάσος Δαδιάς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ WWF)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ WWF)

Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ως πλέον κομβικές προτεραιότητες εντοπίζονται οι εξής:

  1. Άμεση και ανυποχώρητη ολοκλήρωση και έγκριση των (ήδη καθυστερημένων επί τουλάχιστον 12 χρόνια) διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura.
  2. Αποφασιστικό τέλος στη διαχρονική και διάχυτη αυθαιρεσία εις βάρος της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων οικοσυστημάτων
  3. Εγκατάλειψη των παράλογων σχεδίων για εξορύξεις πετρελαίου και αερίου σε θάλασσα και ξηρά.
  4. Κλείσιμο και περιβαλλοντική αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών και αναμόρφωση του εθνικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές: “μείωση – επανάχρηση – ανακύκλωση”.
  5. Δημιουργία πλαισίου διαφανούς περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τέλος, στο ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα της ψήφισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του εξαιρετικής σημασίας νέου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, το WWF εκφράζει την ελπίδα ότι η ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ θα διαφοροποιηθεί με γενναιότητα από τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στη σχετική νομοθετική πρόταση.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεταρρυθμίσεις, πολιτική και ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της συνέντευξης του ο Κ.Μητσοτάκης στο Bloomberg
Επόμενο άρθροYouth Pass: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 150 ευρώ