Αρχική Special Topics Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Τ.Ερντογάν: Επανεκκίνηση και ενεργοποίηση πολλαπλών δίαυλων επικοινωνίας

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Τ.Ερντογάν: Επανεκκίνηση και ενεργοποίηση πολλαπλών δίαυλων επικοινωνίας

Επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την οικοδόμηση τους πάνω στο θετικό μομέντουμ αλλά και την ενεργοποίηση πολλαπλών δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σηματοδότησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

0
mitsotakis erdogan2
Διαφήμιση

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Λιθουανία. O πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

 «Η συνάντησή μου με τον Τούρκο πρόεδρο έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη που παρείχε και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία στον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό, θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα των σχεσεών μας και η σημερινή μας συνάντηση επιβεβαίωσε τη διάθεση και τη δικιά μου και του κ. Ερντογάν για μια νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ένα θα έλεγα πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη, για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», τόνισε μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση, πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης».

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι το πλαίσιο το οποίο οραματίζομαι ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει σάρκα και οστά αυτή η διάθεση για μια καλύτερη συνεργασία έχει ουσιαστικά τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, στον οποίο προφανώς πολιτικό διάλογο θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών. Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Είναι μια δουλειά η οποία είχε γίνει από τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φραγκογιάννη, η οποία είχε προετοιμαστεί και πριν από αυτή τη συνάντηση. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας, ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε και σχετικά γρήγορα να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.

Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό. Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής» απάντησε σε άλλη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis erdogan 3

Τι συμφωνήθηκε στο τετ α τετ των δύο αντρών-επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Διαφήμιση