Αρχική Ειδήσεις Σε εγρήγορση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα-Τι συζητήθηκε στη διυπουργική

Σε εγρήγορση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα-Τι συζητήθηκε στη διυπουργική

Η επέλαση του καύσωνα αναμένεται από αύριο, Τετάρτη 12 Ιουλίου στη χώρα μας και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε εγρήγορση.

0
κικιλιας
Διαφήμιση

Η ζέστη αναμένεται να είναι αφόρητη με τον υδράργυρο να παίρνει την ανιούσα και να εκτοξεύεται την Παρασκευή και το Σάββατο στους 44 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας για αυτό και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση, όπως ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας, μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους  το μελτέμι που θα έρθει από την Κυριακή 16 Ιουλίου, θα φέρει και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο υπουργός, Β.Κικίλιας μετά τη διυπουργική σύσκεψη προκειμένου να ελέγξει αν ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι κάθε υπουργείο θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις ενώ κάλεσε πολίτες και αρμόδιους φορείς να είναι σε εγρήγορση.

Το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε ήδη αυστηρή σύσταση στους εργοδότες, για μείωση και παύση εργασιών μεταξύ 10 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης, συστήνοντας μεταξύ άλλων περιορισμό των μετακινήσεων.

Καύσωνας - Ζέστη

Επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) με α.α.4, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, όπως ενημερώνει η ΕΜΥ. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Όπως αναφέρεται:

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

1.Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

6. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.

Καύσωνας - Καιρός

Περιφέρεια Αττικής: Ο χάρτης των κλιματιζόμενων χώρων – Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας 

Η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας από τον καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την πρωτεύουσα, σημειώνοντας παράλληλα πως ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της είναι σε ετοιμότητα και οι χάρτες με τις κλιματιζόμενες αίθουσες επικαιροποιούνται συνεχώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλουν οι δήμοι.

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη και τα στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης, Πολιτικής Προστασίας, οι υπηρεσίες έθεσαν σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής και να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν μέσω του σχετικού χάρτη για τα σημεία όπου λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας). Οι χώροι εμφανίζονται σε πίνακες που είναι αναρτημένοι ανά περιφερειακή ενότητα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας: https://shorturl.at/fnvNZ.

Tα αρχεία των Κλιματιζόμενων χώρων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

1. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

2. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

3. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

4. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

5. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Πειραιώς

6. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Νήσων

7. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Ανατολικής Αττικής

8. Κλιματιζόμενοι Χώροι ΠΕ Δυτικής Αττικής

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες καλεί όλους τους πολίτες, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και ζητά από τους δήμους να αποστέλλουν εγκαίρως τα επικαιροποιημένα στοιχεία με τις κλιματιζόμενες αίθουσες στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους χρόνια πάσχοντες να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, συστήνεται η χρήση καπέλου και ελαφρού ντυσίματος, συχνή ενυδάτωση με ελαφριά γεύματα και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας

Ομάδες ειδικών του Δήμου Αθηναίων που θα απαρτίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους θα βρίσκονται στο δρόμο για να βοηθήσουν τους άστεγους με γεύματα, δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Εν όψει του σφοδρού κύματος καύσωνα, ο Δήμος Αθηναίων θα λειτουργήσει 7 ειδικά διαμορφωμένες κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Διαφήμιση