Αρχική Special Topics ΟΗΕ: «Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή»-Ημερήσια ρεκόρ θερμοκρασίας

ΟΗΕ: «Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή»-Ημερήσια ρεκόρ θερμοκρασίας

Σε τροχιά “εκτός ελέγχου” βρίσκεται  πλέον η κλιματική αλλαγή, γεγονός που επιβαρύνεται και από τα συνεχόμενα ημερήσια ρεκόρ που “χτυπάει” η θερμοκρασία.

0
Θερμόμετρο, θερμοκρασία, καιρός
Διαφήμιση

Μάλιστα, τα ρεκόρ αυτά ενδέχεται να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, μαρτυρώντας τους ταχείς ρυθμούς που κινείται η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την Guardian, με αυτή την προειδοποίηση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», μετά από μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων που κατέδειξε πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τις επτά ημέρες έως την Τετάρτη οδήγησε στη θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση των αναγκαίων κομβικών μέτρων, νομίζω πως οδεύουμε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας» σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που σημειώθηκε πρώτα την Δευτέρα 3 Ιουλίου και έπειτα την Τρίτη 4 Ιουλίου.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Φετινός Ιούνιος -Ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη

Η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη την περασμένη Τρίτη μετρήθηκε στους 17,18 ° C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας  (NOAA), καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται μεταξύ 12 °C και 17 °C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20 °C  στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με αυτό το σύστημα μέτρησης.

Τα ρεκόρ αυτά ενδέχεται να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν πιθανόν πρόγευση της επίδρασης του φαινομένου El Niño – το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών – ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

κλιματική αλλαγή 1021x576

Κλιματική αλλαγή-Τρομακτικό μέλλον με λιμούς και δεινά

Προ ημερών ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προειδοποιούσε ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί να μετατραπεί σε ένα «πραγματικά τρομακτικό» μέλλον λιμού και δεινών.

Ο Φόλκερ Τουρκ κατηγόρησε τους ηγέτες του κόσμου ότι αρκούνται σε λόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και πως σκέφτονται κοντόφθαλμα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ με θέμα το δικαίωμα στη σίτιση.

«Το περιβάλλον μας φλέγεται. Λιώνει. Πλημμυρίζει. Εξαντλείται. Στερεύει. Πεθαίνει», είπε προειδοποιώντας πως το μέλλον θα είναι δυστοπικό.

«Το δικαίωμα στη σίτιση απειλείται ολικά από την κλιματική αλλαγή», είπε τονίζοντας ότι τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καταστρέφουν τις σοδειές, τα κοπάδια, τα οικοσυστήματα.

 

 

Διαφήμιση