Αρχική Ειδήσεις FINISH: Στους Λειψούς η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ»

FINISH: Στους Λειψούς η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ»

Οι κάτοικοι των Λειψών γνώρισαν την πρωτοβουλία του FINISH για εξοικονόμηση νερού σε ακριτικά νησιά και δεσμεύτηκαν να αλλάξουν συνήθειες με στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε ένα έτος.

0
finish
Διαφήμιση

Η παγκόσμια πρωτοβουλία του FINISH, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» μετράει, και επίσημα, τέσσερα χρόνια δράσης και υλοποίησης στην Ελλάδα. Από το 2020 μέχρι και σήμερα το Finish, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWPMed), έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν τους κατοίκους τεσσάρων ακριτικών νησιών με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμου νερού. Ακολουθώντας τον Άη Στράτη, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, φέτος, στην 4η χρονιά της δράσης, προορισμός της πρωτοβουλίας ήταν οι Λειψοί.

Η ομάδα της δράσης, μαζί με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Λειψών, προσέφερε σε κάθε νοικοκυριό ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας, δείχνοντας τον σωστό τρόπο χρήσης των συσκευών και βοηθώντας στην τοποθέτησή τους. Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με χαρά τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας, ενημερώθηκαν με ενθουσιασμό για τη δράση, υποσχέθηκαν να αλλάξουν συνήθειες και έβαλαν στόχο την εξοικονόμηση έως και 1.500.000 λίτρων νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Στην αποστολή στο νησί, συμμετείχε ο αγαπητός chef Απόστολος Ρουβάς, η παρουσιάστρια Νικολέττα Ράλλη καθώς και η ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά θέματα, Έφη Δήμα. Οι τρεις τους, την πρώτη ημέρα της δράσης είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γύρω από την ιστορία του νησιού, τη μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας και τις τακτικές αντιμετώπισής της, σε έναν εκπαιδευτικό περίπατο με ξεναγό τον Δήμαρχο, μαζί με εκπροσώπους του Finish και του GWPMed. Την επόμενη ημέρα, επισκέφθηκαν τα σπίτια των κατοίκων και ήταν αρωγοί της διάδοσης του μηνύματος της εξοικονόμησης νερού στους Λειψιώτες.

finish3

Μεγάλη και θετική εντύπωση προκάλεσε σε ολόκληρη την ομάδα το γεγονός πως οι κάτοικοι του νησιού όχι μόνο ήταν ήδη εξοικειωμένοι με την έννοια της εξοικονόμησης, αλλά περίμεναν με έντονο ενθουσιασμό τα ειδικά σχεδιασμένα kit εξοικονόμησης νερού για να τα αξιοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.  Η δράση εγκαινιάστηκε με μεγάλη δημόσια εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού, όπου οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τις πρακτικές που εφαρμόζουν για την αποφυγή της σπατάλης νερού. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν επίσης σε ένα διαδραστικό κουίζ ακονίζοντας  τις γνώσεις τους γύρω από τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Άλλωστε, για τους κατοίκους των Λειψών, η σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση νερού ήταν πάντα ζωτικής σημασίας. Τα παλαιότερα χρόνια προμηθεύονταν πόσιμο νερό από βυτιοφόρα σε προκαθορισμένες ημέρες της εβδομάδας ενώ μετέπειτα, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το μεγάλο έργο της αφαλάτωσης. Ο Δήμαρχος των Λειψών, κ. Φώτης Μάγγος, πάντοτε με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, επιδιώκει το νησί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για θέματα περιβαλλοντικής σημασίας.

Σχετικά με τη δράση, ο ίδιος δήλωσε: «Το νερό είναι συνώνυμο της ζωής. Τα μικρά νησιά έχουν βιώσει κατά καιρούς ακραίες συνθήκες λειψυδρίας με πολύ φρέσκες τις μνήμες των ιδιαίτερα δύσκολων καταστάσεων που δημιουργούν  στη διαβίωση των κατοίκων, στην τοπική παραγωγή και τον τουρισμό. Ήταν σχεδόν νομοτελειακό λοιπόν ο Δήμος Λειψών, μαζί με τους κατοίκους, να αγκαλιάσουν τη δράση “Το νερό είναι στα χέρια μας”  και να φροντίσουν ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στους κατοίκους και σε βάθος χρόνου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για την εξοικονόμηση νερού. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης των δημοτών και επισκεπτών μας, καθώς και παρακολούθησης της πορείας της δράσης, ώστε να διασφαλίσουμε την  επιτυχία της και στο νησί μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα το Finish, το GWP-Med καθώς και τον καθένα ξεχωριστά από τα μέλη που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δράση αυτή και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες δράσεις στο μέλλον με τον ίδιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και σκοπό.»

finish2

Για ακόμη μια χρονιά, ο διάσημος Street Artist Yiakou αποτέλεσε σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» αφού μαζί με μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού συν-δημιούργησε ένα μοναδικό εικαστικό έργο τέχνης στον τοίχο του Λιμεναρχείου. Ένα εκπαιδευτικού χαρακτήρα έργο που έμεινε ως παρακαταθήκη στο νησί για να υπενθυμίζει σε ντόπιους και περαστικούς τη σημασία της εξοικονόμησης νερού και το βασικό μήνυμα της πρωτοβουλίας «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ».

Ο κ. Αλέξανδρος Κανδαράκης, Διευθυντής Επικοινωνίας, Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), αναφέρει:

«Η δυναμική συμμετοχή των Λειψών στην πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας» προσθέτει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των υδατικών πόρων σε μικρά νησιά του Αιγαίου, μετά τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Προσφέροντας πρακτικά εργαλεία εξοικονόμησης νερού σε κάθε νοικοκυριό του νησιού καθώς και στα τουριστικά καταλύματα, ενισχύουμε την άμυνα του νησιού απέναντι στην κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζοντας ότι όλοι γίνονται συμμέτοχοι στο μεγάλο στοίχημα εξοικονόμησης 1.500.000 λίτρων νερού μέσα σε έναν χρόνο.»

finish1

Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Παγώνης, Country Manager της Reckitt Greece, δήλωσε:

«Η πρωτοβουλία Το Νερό είναι στα Χέρια μας αποτελεί απόδειξη ότι οι μάρκες με μακρά ιστορία και καινοτομία όπως το FINISH, που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, μπορούν να βοηθούν το κοινωνικό σύνολο να πάει μπροστά. Συνεχίζοντας τη δράση για 4η χρονιά, φέτος επισκεφτήκαμε το όμορφο νησί των Λειψών και ενθουσιαστήκαμε από την ανταπόκριση των κατοίκων του. Είμαστε σίγουροι ότι και αυτός ο στόχος εξοικονόμησης νερού θα επιτευχθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα!»

Υιοθετώντας μία σειρά από τακτικές μείωσης της καθημερινής κατανάλωσης νερού, όπως η τοποθέτηση ενός ακροφύσιου στη βρύση της κουζίνας ή μία σύγχρονη κεφαλή ντους στο μπάνιο μας, πετυχαίνουμε εύκολα σημαντική εξοικονόμηση νερού για το σπίτι μας. Βάζουμε τέλος στο ξέβγαλμα των πιάτων, τα τοποθετούμε απευθείας στο πλυντήριο και εξοικονομούμε έως και 40L νερό σε κάθε πλύση*.

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών και όλοι εμείς, γινόμαστε μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας συνήθειες. Το νερό είναι στα χέρια μας!

Δείτε το video της δράσης στους Λειψούς: https://www.youtube.com/watch?v=Els4xTwdyN8

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.

 #ToNeroEinaiStaXeriaMas

 

Διαφήμιση