Αρχική Ειδήσεις Έμπρησμός: Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία!

Έμπρησμός: Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία!

Οι φωτιές των τελευταίων εβδομάδων που ξεπηδούσαν σαν τα …μανιτάρια σε διάφορες περιοχές της χώρας- καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου και παρθένου δάσους στη χώρα-σε συνδυασμό με τον εντοπισμό του εμπρηστικού μηχανισμού στον Υμηττό έχουν σημάνει συναγερμό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που αναζητά το ενδεχόμενο ο “φάκελος” εμπρησμός να είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης!

0
Αμαζονίου φωτιές
Διαφήμιση

Οι φωτιές των τελευταίων εβδομάδων που ξεπηδούσαν σαν τα …μανιτάρια σε διάφορες περιοχές της χώρας- καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου και παρθένου δάσους στη χώρα-σε συνδυασμό με τον εντοπισμό του εμπρηστικού μηχανισμού στον Υμηττό έχουν σημάνει συναγερμό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που αναζητά το ενδεχόμενο ο “φάκελος” εμπρησμός να είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης!

Ο εμπρησμός για τις φωτιές των τελευταίων ετών που έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης – δυστυχώς σε κάποιες από αυτές θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα – αποτελεί αναμφισβήτητα για τη Δικαιοσύνη ένα έγκλημα που δύσκολα αποδεικνύεται και ακόμη δυσκολότερα τιμωρείται, όπως θα του άξιζε. 

Βέβαια, το αδίκημα του εμπρησμού πλέον, μπορεί να επισύρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη, εάν υπάρξει θάνατος έστω και ενός ανθρώπου.

Οι αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το 2021, έφεραν αυστηροποίηση των ποινών καθώς πλέον ο εμπρησμός τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών ή και ισόβια, εάν χαθεί ανθρώπινη ζωή.

[362585] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί το 2021 στην Καθημερινή:

-Από τους 19.712 που διώχθηκαν για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, μόνο 564 καταδικάστηκαν, δηλαδή ένα ποσοστό 2,8%.

-Από τους 2.796 που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση, μόλις οι 74 καταδικάστηκαν.

-Από τις 7.463 διώξεις για εμπρησμούς από αμέλεια, οι καταδίκες είναι μόλις 490, δηλαδή περίπου 6,5 %.

Υπενθυμίζεται πως όλες αυτές οι υποθέσεις φτάνουν να εκδικαστούν στα όρια της παραγραφής, μετά από χρόνια δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιωμένη στην Ηλεία που προκάλεσε την πυρκαγιά του 2007 ενώ τηγάνιζε και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 36 άνθρωποι, δικάστηκε για αμέλεια και καταδικάστηκε στην ανώτατη τότε προβλεπόμενη ποινή των 10 ετών, χωρίς ποτέ να μπεί φυλακή.

Όσον αφορά τον ηλικιωμένο από τον οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αυτός δικάζεται εδώ και 8 μήνες με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους να κατηγορούνται για πλημμελήματα, ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τότε που χάθηκαν 104 άνθρωποι.

 

εμπρησμος

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό – Έρευνες της Αστυνομίας τη νύχτα

Εθελοντής πυροφύλακας εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης (27/8) γύρω στις 23:00 στον Υμηττό εμπρηστικό μηχανισμό. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και δυνάμεις της έκαναν έρευνες με φακούς στο βουνό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με φακούς χωρίς να εντοπίσουν κάτι άλλο.

Την προανάκριση ανέλαβε η πυροσβεστική υπηρεσία. Ο εμπρηστικός μηχανισμός, εντοπίστηκε από την περιπολία που πραγματοποίησε η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (ΕΟΔΠΗ) μέσα στον Υμηττό, 100 μέτρα από την είσοδο της οδού Τσώρτσιλ, στην περιοχή Αστυνομικά προκαλώντας ανησυχία στις αρχές και στους δημότες.

Η εύρεση του αντικειμένου, έγινε κατά την διάρκεια περιπολίας εθελοντών της ομάδας με το όχημα “Ηλιούπολη 3” στον δασικό δρόμο του Υμηττού και αμέσως το παρέδωσαν στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής για να εξεταστεί περαιτέρω.
Συγχρόνως, κινητοποιήθηκε και το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης και τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε έρευνα περιμετρικά του σημείου που εντοπίστηκε το αντικείμενο.

εμπρησμος1

Η επιχείρηση απομάκρυνσης του, διεξήχθη με απόλυτη προσοχή και επαγρύπνηση, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του κοινού και των εμπλεκομένων στο έργο.
Ευελπιστούμε, ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών και των εμπλεκομένων φορέων, θα οδηγήσει στον εντοπισμό και την καταστολή της ανεύρεσης επικίνδυνων μηχανισμών και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας για τον Υμηττό, καθώς και για όλα τα δάση της χώρας μας που δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες από μεγάλες πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε “Θερμά συγχαρητήρια στους πολύτιμους εθελοντές της ομάδας Ηλιούπολης, για τον εντοπισμό του μηχανισμού που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, πως πρέπει να βρισκόμαστε στις επάλξεις καθώς δύο χρόνια πριν είχαμε ξαναβρεί αντίστοιχα αντικείμενα στον Υμηττό.
Όλος ο μηχανισμός του ΣΠΑΥ, οι 12 Δήμοι γύρω από τον Υμηττό και όλες οι εθελοντικές ομάδες, παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

 

 

Διαφήμιση