Αρχική Ειδήσεις Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή:Επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή:Επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

Επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά από αυτή την προσθήκη, οι συνολικοί δικαιούχοι του προγράμματος διαμορφώνονται σε 653.772.

0
Πολυκατοικίες, ακίνητα, κτίρια, Αθήνα, πόλη
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. (EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Οι νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα των επιλαχόντων, ενημερώνονται για την ένταξή τους, με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο.

Από το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτεται μέχρι στιγμής το 74% των νοικοκυριών, που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

φωτοβολταϊκά

Έρχονται οι αλλαγές για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Στο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις προβλέψεις του νόμου 5037/2023 για τις αλλαγές στην εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) και της δυνατότητας αυτοπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο (net-billing). Ο νόμος 5037/2023 έφερνε αλλαγές στην αυτοκατανάλωση.

Μετά την ένταξη πρόσθετων δικαιούχων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σειρά έχει και η τακτοποίηση των εκκρεμών πεδίων στο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”. 

Στόχος είναι πριν το τέλος του καλοκαιριού να έχει βγει η υπουργική απόφαση για να καλυφθεί αυτό το κενό σε ό,τι αφορά την αυτοκατανάλωση.

Οι ρυθμίσεις εκείνου του νόμου προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία θα μπορούν με ένα απλό συμφωνητικό να δημιουργήσουν μια κοινότητα παραγωγών χωρίς να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, δίνοντας τη δυνατότητα έτσι σε ιδιοκτήτες να παρακάμψουν τη συναίνεση του συνόλου των υπολοίπων ιδιοκτητών και με το 50% να προχωρούν στις δράσεις που έχουν αποφασίσει για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του ΥΠΕΝ είναι πριν το τέλος του καλοκαιριού να έχει βγει η υπουργική απόφαση για να καλυφθεί αυτό το κενό σε ό,τι αφορά την αυτοκατανάλωση. Αμέσως μετά θα τρέξει και το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει σκέψη το επόμενο διάστημα να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.΄

Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες για τις κατοικίες προκάλεσε ενδιαφέρον, ωστόσο όπως αναφέρουν αναλυτές θα περίμεναν από την κυβέρνηση μια κίνηση σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ που θα τονώσει ακόμα περισσότερο την αγορά, καθώς δεν παύει να είναι απαγορευτικό το κόστος για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν φαίνεται πως πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να κατευθυνθούν αρκετοί πόροι στην κατεύθυνση της αυτοπαραγωγής.

Διαφήμιση