Αρχική Θεραπείες Το φαρμακείο των διακοπών

Το φαρμακείο των διακοπών

Το φαρμακείο των διακοπών δεν είναι απλή υπόθεση και  ο εξοπλισμός του πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, διότι κάθε άνθρωπος έχει τις ιατρικές του ιδιαιτερότητες.

0
Φαρμακείο των διακοπών
Διαφήμιση

Οι καλοκαιρινές διακοπές όπως και οι σύντομες αποδράσεις  καθιστούν απαραίτητο το φαρμακείο των διακοπών.

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Βασικό φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης που δεν πρέπει να απουσιάζει από την βαλίτσα οποιουδήποτε ταξιδιώτη είναι:

Φάρμακα για τον ίλιγγο των ταξιδιών

Όταν ταξιδεύετε με πλοίο και το θαλασσινό αεράκι είναι έντονο, ο λαβύρινθός σας να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και  να προσβάλλεστε από την ενοχλητική ναυτία και τον ίλιγγο των ταξιδιών. Απλά σκευάσματα για τον ίλιγγο των ταξιδιών θα σας βοηθήσουν να βγείτε από την δύσκολη θέση.

Φάρμακα για πεπτικά προβλήματα

Οι αλλαγές των πεπτικών συνηθειών κατά τις διακοπές ενδέχεται να προκαλέσουν κακή πέψη με εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξινίλα, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η διάρροια. Παρά το γεγονός ότι τα έντονα συμπτώματα επιβάλλουν πάντοτε ιατρική αξιολόγηση, οι ήπιες καταστάσεις ανταποκρίνονται σε απλά φάρμακα για το φούσκωμα και την διάρροια, που πρέπει να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο των διακοπών.

χάπια διακοπών

Βασικοί κανόνες  για τις πρώτες βοήθειες σε μικροατυχήματα

  • Λαστιχένια γάντια μιας χρήσης για την προστασία των χεριών και τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης κατά τους θεραπευτικούς χειρισμούς, θερμόμετρο, παγοκύστες για χρήση σε εγκαύματα και θλάσεις, εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών.
  • Αποστειρωμένες γάζες και επίδεσμοι, για χρήση σε τραύματα και ειδικά αντισηπτικά διαλύματα για γρήγορη αποστείρωση χεριών και τραυμάτων, κολλητική ταινία για να διατηρείται η γάζα στη σωστή θέση, ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες για να κόψετε ταινία, γάζα ή ρούχα. Οι μικροτραυματισμοί δεν είναι σπάνιοι στις παραλίες και κατά τις περιηγήσεις. Η πλύση του τραύματος με άφθονο καθαρό νερό, η χρήση κατάλληλου αντισηπτικού διαλύματος είναι απαραίτητες κινήσεις στην περίπτωση μικροτραυματισμών.
  • Οι μικροαιμορραγίες ελέγχονται με άμεση πίεση στην θέση του τραύματος επί μερικά λεπτά με την βοήθεια καθαρού επιδέσμου. Στις περιπτώσεις που δεν έχει επικαιροποιηθεί ο αντιτετανικός εμβολιασμός ενδέχεται να είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντιτετανικού ορού. Τα αντισηπτικά διαλύματα για τα χέρια και δέρμα με οινόπνευμα άνω του 65% είναι χρήσιμα για την γρήγορη παροχή αντισηψίας και την προφύλαξη έναντι ποικίλων ιών και μικροβίων συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού covid19.
  • Λαβίδα για την αφαίρεση επιφανειακών σωμάτων στις παραλίες (π.χ. αγκάθια αχινού). Η λαβίδα και η περιοχή του τραύματος πρέπει πρώτα να αποστειρωθεί με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Παρά το γεγονός ότι σήμερα συνιστώνται ειδικά υποδήματα προφύλαξης κατά την κολύμβηση σε θάλασσες και την περιήγηση σε παραλίες, η συνάντηση με αχινούς καθίσταται ενίοτε αναπόφευκτη ιδιαίτερα σε ερημικές καθαρές παραλίες

Πως θα αντιμετωπίσετε ενοχλητικά τσιμπήματα

  • Κρέμες για τσιμπήματα από τσούχτρες και κουνούπια, ελαφρά εγκαύματα, τοπικούς ερεθισμούς, αντηλιακά, κουνουπιέρες για βρέφη. Οι αλοιφές για τις αλλεργίες τα εγκαύματα τις τσούχτρες και τα κουνούπια είναι διαφορετικές. Οι αντιαλλεργικές αλοιφές για ερεθισμούς αλλεργικού τύπου περιέχουν ουσίες με αμιγή αντιισταμινική δράση.
  • Σε μικρά επιφανειακά εγκαύματα, συνιστώνται τακτικές πλύσεις με άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό και επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ενισχυμένη, ειδική για εγκαύματα κρέμα ενυδάτωσης, που να περιέχει αλόε βέρα.
  •  Όταν έρχεστε σε επαφή με πλοκάμια μέδουσας, τα πλοκάμια αυτά μπορεί να αποκολληθούν από τη μέδουσα και να κολλήσουν στο δέρμα. Βγάλτε τα πλοκάμια με λαβίδα πλένοντας την περιοχή με θαλασσινό νερό. Τοποθετήστε ειδική αντισηπτική αλοιφή για τσούχτρες στην προσβεβλημένη περιοχή.
  •  Για τα κουνούπια συνιστάται η προληπτική εφαρμογή αντικουνουπικής κρέμας. Συζητείστε με τον θεράποντα ιατρό σας για το είδος της αντικουνουπικής κρέμας που θα χρησιμοποιήσετε και τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας.  Μετά το τσίμπημα κουνουπιού οι χρησιμοποιούμενες αλοιφές είναι διαφορετικού τύπου περιέχουν ουσίες με αντισηπτική και αντιισταμινική δράση οι οποίες παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντισηψία.

Αντιαλλεργικά αναλγητικά σκευάσματα και αντιπυρετικά χάπια.

Τα αντιαλλεργικά χάπια, τα οποία ανάλογα με το αλλεργικό ιστορικό του ταξιδιώτη μπορεί να είναι ελαφράς ενδιάμεσης ή  σοβαρής βαρύτητας θα εμποδίσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις να επεκταθούν, γι αυτό είναι απαραίτητα στο φαρμακείο των διακοπών. Τα αναλγητικά είναι απαραίτητα για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πυρετού.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook
Twitter
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://system

Διαφήμιση