Αρχική Special Topics Τηλεσκόπιο James Webb: Εντόπισε οργανικά μόρια 12 δισ. έτη φωτός από τη...

Τηλεσκόπιο James Webb: Εντόπισε οργανικά μόρια 12 δισ. έτη φωτός από τη Γη

Νέα δεδομένα για τις μελλοντικές παρατηρήσεις των αστρονόμων δημιουργεί ο εντοπισμός από το τηλεσκόπιο James Webb σύνθετων οργανικών μορίων στην απίστευτα μεγάλη απόσταση των 12 δισ. ετών φωτός από τη Γη. 

0
Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler
Διαφήμιση

Χάρη στις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) που τέθηκε σε τροχιά πρόσφατα και τις λεπτομερείς αναλύσεις της υπεύθυνης επιστημονικής ομάδας, μία νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει τι συνέβαινε στο αρχέγονο σύμπαν.

Η μελέτη της διεθνούς σύμπραξης επιστημόνων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο A&M του Texas, Justin Spilker, δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Nature και είχε σαν αντικείμενο να κατορθώσει να διακρίνει τις διαφορές στα υπέρυθρα σήματα που παράγονται από σωματίδια σκόνης και από μόρια υδρογονανθράκων.

«Τα σωματίδια σκόνης απορροφούν και στη συνέχεια εκπέμπουν σχεδόν τη μισή αστρική ακτινοβολία που παράγεται στο σύμπαν και κατά συνέπεια το υπέρυθρο φως των μακρινών αντικειμένων φτάνει εξαιρετικά αδύναμο στα γήινα τηλεσκόπια ή δεν ανιχνεύεται καν».

οργανικα μορια1

Για την έρευνα, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν το φαινόμενο του βαρυτικού φακού, γνωστό και ως ο «μεγεθυντικός φακός του διαστήματος».

Η μεγέθυνση αυτή συμβαίνει όταν δύο γαλαξίες βρίσκονται σε σχεδόν ευθεία γραμμή από την οπτική γωνία της Γης και το φως του γαλαξία στο βάθος παραμορφώνεται και μεγεθύνεται από το γαλαξία σε πρώτο πλάνο σχηματίζοντας ένα δακτύλιο, που είναι γνωστός ως δακτύλιος του Αϊνστάιν.

οργανικα μορια

James Webb: Ο γαλαξίας SPT0418-47

Η ερευνητική ομάδα εστίασε το JWST στο γαλαξία με την ονομασία SPT0418-47, σε απόσταση 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, δηλαδή μια εποχή που το Σύμπαν είχε ηλικία μόλις 1,5 δισεκατομμυρίων ετών ή το 10% της σημερινής του ηλικίας.

Τα φασματοσκοπικά δεδομένα του JWST υποδεικνύουν ότι το σκούρο διαστρικό αέριο στον SPT0418-47 είναι εμπλουτισμένο με βαρέα στοιχεία, που με τη σειρά τους υποδηλώνουν την ύπαρξη γενεών ολόκληρων άστρων που έζησαν και πέθαναν.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που ανίχνευσαν οι ερευνητές ήταν ένας τύπος οργανικών μορίων, γνωστών ως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Αυτά τα οργανικά μόρια θεωρούνται βασικά στοιχεία για τις πρωταρχικές μορφές ζωής ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

«Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο, αφού ο εντοπισμός σύνθετων οργανικών μορίων σε τόσο μεγάλη απόσταση αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα για τις μελλοντικές μας παρατηρήσεις και είμαστε ενθουσιασμένοι για τους νέους δρόμους που ανοίγονται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈξυπνες γέφυρες και σήραγγες-Το νέο προφίλ των υποδομών
Επόμενο άρθροUFO: Δεν είμαστε μόνοι μας-Αποκάλυψη από πρώην στέλεχος της CIA-Βίντεο