Αρχική Επιστήμη Πλανήτης Γη: Κι όμως έχει γείρει

Πλανήτης Γη: Κι όμως έχει γείρει

Ίσως ακούγεται τρομακτικό, αλλά ο πλανήτης δεν είναι πια …ίδιος αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα μετατόπισε τους πόλους του! Μόνο το διάστημα 1993-2020 ο άνθρωπος μετακίνησε αρκετό νερό για να μετατοπίσει τον βόρειο γεωγραφικό πόλο κατά 80 εκατοστά!

0
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ 1
Διαφήμιση
 Η …δίψα της ανθρωπότητας για νερό έχει συνέπειες πλανητικών διαστάσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη που κατέληξε σε ένα …ανατριχιαστιό συμπέρασμα που θυμίζει σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας: ο πλανήτης έχει επηρεαστεί απο τη συνεχή άντληση υπόγειων υδάτων που μετατόπισε αρκετή μάζα ώστε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών και να αλλάξει την κλίση του!
Σ’ΥΝΤΑΞΗ: ecozen.gr

Πόσο …θα αλλάξει ο πλανήτης; Τα καλά νέα είναι οτι το φαινόμενο δεν είναι αρκετά έντονο για να αλλάξει τις εποχές του χρόνου, δεδομένου ότι οι γεωγραφικοί πόλοι μετατοπίζονται αρκετά μέτρα κάθε χρόνο λόγω άλλων παραγόντων που προκαλούν ανακατανομή της μάζας. Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων η κίνηση του μανδύα και του πυρήνα της Γης, η «αναπήδηση» εκτάσεων που καλύπτονταν προηγουμένως από παγετώνες, ακόμα και οι ισχυροί σεισμοί.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ 2

Πιο αναλυτικά, προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι, από το 1993 έως το 2020, ο άνθρωπος αφαίρεσε από τους υδροφόρους ορίζοντες περίπου 2,15 τρισεκατομμύρια τόνους νερού –μια τεράστια ποσότητα που αρχικά διοχετεύτηκε σε καλλιέργειες και δίκτυα υδροδότησης, πριν καταλήξει τελικά στη θάλασσα. Μάλιστα το νερό αυτό ήταν αρκετό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 6 χιλιοστά, εκτιμά η νέα μελέτη στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη ανάμεσα στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, θέλησε να εξετάσει αν η μετατόπιση όλης αυτής της μάζας επηρέασε την περιστροφή της Γης. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η κατανομή της μάζας του πλανήτη επηρεάζει τη θέση των γεωγραφικών πόλων, όπως μια σβούρα περιστρέφεται με διαφορετικό τρόπο αν κανείς της προσθέσει μια μικρή επιπλέον μάζα.

πάγοι Γροιλανδίας

Προηγούμενη έρευνα του 2016 είχε εξάλλου δείξει ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει μετατοπίσει τον άξονα περιστροφής κατά αρκετά μέτρα.

Η άντληση υπόγειων υδάτων έχει μια μικρότερη αλλά όχι αμελητέα επίδραση, δείχνουν οι νέοι υπολογισμοί: μόνο το διάστημα 1993-2020 ο άνθρωπος μετατόπισε αρκετό νερό για να μετακινήσει τον βόρειο γεωγραφικό πόλο κατά 80 εκατοστά προς τα ανατολικά.

Πανεπιστήμιο της Σεούλ
Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ

Για να φτάσουν σε αυτό το νούμερο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα της περιστροφής του πλανήτη, τα οποία έδειξαν ότι η παρατηρούμενη μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων δεν μπορεί να εξηγηθεί αν δεν ληφθεί υπόψη το νερό που αντλείται από γεωτρήσεις.

Ki Weon Seo 3 Σεούλ Πανεπιστήμιο
Κι-Γουίον Σέο, επικεφαλής της μελέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ

«Είμαι ευτυχής που βρήκαμε την ανεξήγητη αιτία της μετατόπισης του άξονα περιστροφής» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Κι-Γουίον Σέο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, επικεφαλής της μελέτης. «Από την άλλη πλευρά, ως κάτοικος της Γης και πατέρας είμαι ανήσυχος και έκπληκτος από τη διαπίστωση ότι η άντληση υπόγειων υδάτων είναι μια ακόμα αιτία ανόδου της στάθμης των θαλασσών» είπε. Στη μελέτη που δείχνει οτι ο πλανήτης …γέρνει, διευκρινίζεται οτι  το φαινόμενο δεν είναι αρκετά έντονο για να αλλάξει τις εποχές του χρόνου, δεδομένου ότι οι γεωγραφικοί πόλοι μετατοπίζονται αρκετά μέτρα κάθε χρόνο λόγω άλλων παραγόντων που προκαλούν ανακατανομή της μάζας. Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων η κίνηση του μανδύα και του πυρήνα της Γης, η «αναπήδηση» εκτάσεων που καλύπτονταν προηγουμένως από παγετώνες, ακόμα και οι ισχυροί σεισμοί.

Πηγή: in.gr

Διαφήμιση