Αρχική COVID-19 Κλιματική αλλαγή και “ιοί’-Τα χειρότερα έρχονται

Κλιματική αλλαγή και “ιοί’-Τα χειρότερα έρχονται

Μετά από μία τεράστια δοκιμασία, στην οποία υποβλήθηκε η ανθρωπότητα με την πανδημία του κορωνοϊού, σειρά έχει ο νέος φόβος που συνδέεται άμεσα με την “απελευθέρωση” 6 νέων Covid-19, αυτή τη φορά υπό την πίεση των συνεπειών από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής! 

0
Βιοιατρική
Διαφήμιση

Κι αυτό, γιατί οι πάγοι που λιώνουν στην Αρκτική, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί φόβους στην  επιστημονική κοινότητα για απελευθέρωση ιών ,που ήταν αδρανείς για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, αν αυτοί οι ιοί «αποδράσουν» θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων.

Αν και μια πανδημία από μια πρωτόγονη ασθένεια μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν και οι κίνδυνοι για κάτι τέτοιο είναι μικροί, η περίπτωση αυτή δεν πρέπει να υποτιμάται.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ιοί αυτοί έχουν εμφανιστεί σε μαλλί μαμούθ, θαμμένα στους πάγους της Σιβηρίας ζώα όπως προϊστορικούς λύκους κ.α.

Η ομάδα – η οποία περιλαμβάνει ειδικούς στη γονιδιωματική, τη μικροβιολογία και τη γεωεπιστήμη, ορισμένοι από τους οποίους παρακολουθούν αυτούς τους ιούς «ζόμπι» για σχεδόν μια δεκαετία – δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Viruses τον περασμένο Φεβρουάριο.

ιος

Ακολουθούν οι έξι ιοί που οι επιστήμονες ανακάλυψαν:

Influenza

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Σουηδός παθολόγος Dr. Johan V. Hultin βρήκε μια κρύπτη RNA του ιού της γρίπης του 1918 στους πνεύμονες μιας γυναίκας που πέθανε από τον ιό σχεδόν 80 χρόνια πριν.

Ο Δρ. Hultin έψαχνε σκόπιμα για δείγματα γρίπης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς να καταπολεμήσουν τις μελλοντικές πανδημίες.

Αλλά η ανακάλυψή του ήταν μια πρώιμη ένδειξη του πόσο εύκολα θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι θανατηφόροι ιοί στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής.

Ο Hultin, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παθολογίας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, εκτάφησαν το σώμα μιας μεγαλόσωμης γυναίκας Ινουίτ που ήταν θαμμένη σε ομαδικό τάφο θυμάτων της γρίπης κοντά σε ένα απομακρυσμένο χωριό έξω από την πόλη Brevig Mission, στην Αλάσκα.

Χάρη στο μόνιμο πάγο, αρκετό RNA από τον ιό της γρίπης διατηρήθηκε τόσο καλά που οι ερευνητές μπόρεσαν να αλληλουχήσουν ολόκληρο το γονιδίωμα του στελέχους του 1918.

Η ανακάλυψη ήταν τόσο μεγάλη για τους ερευνητές όσο και ο σκοτεινός οιωνός για το ποιες άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να παγώσουν στον χρόνο κάτω από τον πάγο.

Pithovirus sibericum

Ο Πιθοϊός, που περιγράφηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του 2014, είναι ένα γένος γιγάντιου ιού γνωστό από δύο είδη, τον Pithovirus sibericum, ο οποίος μολύνει τις αμοιβάδες και τον Pithovirus massiliensis. Είναι ένας δίκλωνος ιός DNA και είναι μέλος του νουκλεοκυτταροπλασματικού μεγάλου DNA ιού clade. Και αυτός ο ιός βρέθηκε στην Σιβηρία.

ιος4

Mollivirus sibericum

Ο Mollivirus sibericum είναι ένας γιγαντιαίος ιός που ανακαλύφθηκε το 2015 από τους Γάλλους ερευνητές Chantal Abergel και Jean-Michel Claverie σε ένα δείγμα 30.000 ετών μόνιμο παγετό της Σιβηρίας, όπου η ομάδα είχε βρει προηγουμένως τον άσχετο γιγαντιαίο ιό Pithovirus sibericum

Pandoravirus and Megavirus mammoth

Τόσο ο ιός Pandoravirus όσο και ο Megavirus mammoth ανακαλύφθηκαν σε συστάδα πάγου 27.000 ετών και παγωμένο μαλλί μαμούθ στις όχθες του ποταμού Yana στη Ρωσία.

Όπως οι παλαιότεροι γιγάντιοι ιοί, ο P. mammoth και ο M. mammoth έχουν αποδειχθεί ικανοί να σκοτώνουν αμοιβάδες.

‘Wolf’ virus (Pacmanvirus lupus)

Ένας αρχαίος συγγενής του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ο ‘Wolf’ virus (Pacmanvirus lupus) βρέθηκε να ξεπαγώνει από τα έντερα 27.000 ετών ενός παγωμένου λύκου της Σιβηρίας.

Όπως και οι υπόλοιποι αρχαίοι ιοί μεγάλου μεγέθους, ο P. lupus εξακολουθεί να είναι ικανός να ξαναζωντανεύει και να σκοτώνει αμοιβάδες, παρόλο που είναι εκτός παιχνιδιού από τη Μεσολιθική ή τη Μέση Εποχή του Λίθου.

Smallpox (ευλογιά)

Η ευλογιά δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ασθένεια εξαλείφθηκε επίσημα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, το 1980. Όμως, το 2004, Γάλλοι και Ρώσοι επιστήμονες βρήκαν ευλογιά μέσα σε μια παγωμένη μούμια Σιβηρίας 300 ετών, παγωμένη στην τούνδρα της Ρωσικής Δημοκρατίας Σάχα.

 

Διαφήμιση