Αρχική Special Topics Τουρκία εκλογές: Το θρίλερ οδηγεί σε β’ γύρο εκλογών

Τουρκία εκλογές: Το θρίλερ οδηγεί σε β’ γύρο εκλογών

Οι εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή 14/5 εξελίχθηκαν σε ένα θρίλερ για τους δυο διεκδικητές της εξουσίας, τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Και οι δυο δήλωσαν βέβαιοι για τη νίκη, ενώ όλα δείχνουν διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, στις 28 Μαΐου.

 

0
ΕΡΤΟΓΑΝ κΙΛΙΝΤΣΑΡΟΓΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ 14.5
Διαφήμιση

Το θρίλερ των εκλογών στην Τουρκία ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας καθώς άρχισε η διοχέτευση αντικρουόμενων αποτελεσμάτων που διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύνταξη:ecozen.gr

Την πεποίθησή του ότι θα επικρατήσει εξέφρασε και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με περίπου 49,5% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 14.5.2023

Ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), ο Αχμέτ Γενέρ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 15/5 πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων και ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές.. Το αποτέλεσμα -αν επιβεβαιωθεί πως είναι το τελικό- σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Ο αντιπολιτευόμενος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται τη νίκη «στον δεύτερο γύρο»

Ο υποψήφιος της ΕθνικήςΣυμμαχίας της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, υποσχέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στους υποστηρικτές του τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος.

 

ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», 69 ετών, διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, πάντως δήλωσε έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων

Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά. Όμως, με βάση τα αποτελέσματα με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, λάμβανε μόλις το 45% των ψήφων ως τις 03:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Η συμμαχία του αμφισβήτησε αμέσως τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας). «Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινόν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, όμως δεν ξεκαθάρισε με ποιον. Τη νύχτα των εκλογών στην Τουρκία, οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».

 

erdogan konstantinoupoli 13 5 2023 final.jpg

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής 14/5 ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο. «Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Κιλιντζάεογλου κάλπη!!!!!!!!

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Θρίλερ διαρκείας κατά τη ροή των αποτελεσμάτων

Θολή  παρέμενε για αρκετή ώρα η εικόνα για το ποιός έχει προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές Διαφορετική εικόνα  έδιναν μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση με τα μερικά αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Μαίου.

Ενώ τα περισσότερα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, περίπου στις 20:00 μμ δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται! «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter. Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.

Τα προσωρινά αποτελέσματα που μετέδιδε το  πρακτορείο ειδήσεων Anadolu  έδειχνα τον  Ερντογάν να  προηγείται με 52,55% έναντι 41,55% του Κιλιτσντάρογλου, αν και η διαφορά μειωνόταν καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν.

Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στην μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

ΤΟΥΡΚΙΚΌ ΚΑΝΑΛΙ ΤΡΤ

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε επίσης ο Ιμάμογλου. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας, και αυτός από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται. Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν. Το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε περίπου στις 20:35 ότι με 54,56% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν προηγείται με 51,87% έναντι 42,28% του Κιλιτσντάρογλου.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΜΝΤΙΠΟΛΙΤΥΕΣΗ!!!!!!!!!!!

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που είναι φιλικά προσκείμενο στο CHP, το Halk TV μετέδωσε αποτελέσματα δίνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, 47,71% έναντι 46,5% στον Ερντογάν.

 

Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές της Τουρκίας

Όλη μέρα την Κυριακή των εκλογών στην Τουρκία, οι κάλπες γέμιζαν με ταχύτητα από τους ενθουσιώδεις ψηφοφόρους, που σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη. Οι περίπου 64 εκατ. πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνταν επίσης να αναδείξουν τα 600 μέλη της τουρκικής Βουλής με έδρα την Άγκυρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΟ! ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Στις κάλπες για τις εκλογές στην Τουρκία προσήλθαν ι ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή και φορεία για να ψηφίσουν έναν εκ των δύο «μονομάχων».!

Ο κ. Ερντογάν είπε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής απογοητευτική εξέλιξη για τον αρχηγό του κράτους, που αρχικά πιστωνόταν πως ανέπτυξε τη χώρα του, της χάρισε ευημερία, προτού οι κρίσεις αρχίσουν να διαδέχονται η μια την άλλη και ο ίδιος κατηγορηθεί για αυταρχική παρέκκλιση. Ο αντίπαλός του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, λέει πως θέλει να επαναφέρει «τη δημοκρατία», πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, TRT Haber, Halk TV

Διαφήμιση