Αρχική Ειδήσεις Σείεται ο Κορινθιακός: Τριπλή δόνηση μέσα σε 10 λεπτά-Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Σείεται ο Κορινθιακός: Τριπλή δόνηση μέσα σε 10 λεπτά-Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

0
ΚΟΡ1
Διαφήμιση

Σε μία πρώτη εκτίμηση για την πυκνή σεισμική ακολουθία που εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες στον Κορινθιακό και συγκεκριμένα στο Ξυλόκαστρο, έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το βράδυ της Τετάρτης (17/5), όσο και σήμερα, Πέμπτη εκδηλώθηκε μία σειρά σεισμών (3,8 ο μεγαλύτερος) στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κοντά στο Ξυλόκαστρο, γεγονός που έχει θορυβήσει τους κατοίκους των εκεί περιοχών, οι οποίοι αναρωτιούνται αν οι σεισμοί αυτοί αποτελούν πρόδρομο ενός μεγαλύτερου φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, κοινοποιώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς. «Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό», τονίζει ο σεισμολόγος και προσθέτει: «Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;».

«Συμπέρασμα: οι επιστήμονες παρακολουθούμε και αξιολογούμε, οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Screenshot 57

Λέκκας για σεισμούς στην Κόρινθο-Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει γίνει ο κύριος

Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για τις δύο νέες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν το πρωί της Πέμπτης, 18 Μαίου τους κατοίκους της Κορινθίας. «Μπορεί να φιλοξενήσει σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» .

Παράλληλα, για τον σεισμό της Κρήτης, σημείωσε πως επίσης δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας, καθώς πρόκειται για σεισμογενή περιοχή

Όσον αφορά στην Κόρινθο, ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι ο μεγαλύτερος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης (18/5) με 3,9 Ρίχτερ και ότι έχουν γίνει 20 σεισμοί στην περιοχή τις τελευταίες μέρες που εξελίσσονται μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου.

«Οι σεισμοί αυτοί εντάσσονται στη σεισμικότητα που υπάρχει στον Κορινθιακό Κόλπο. Δεν είναι κάτι που μας λέει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη σεισμικότητα αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, γιατί ο Κορινθιακό κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν υπάρχει ανησυχία» είπε και ξεκαθάρισε ότι είναι ανθεκτικές οι κατασκευές στην περιοχή της Κορινθίας, ιδίως μετά τον σεισμό του ’81, και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών.

Ευθ. Λέκκας

Σείστηκε ο κορινθιακός

Τρεις ασθενείς διαδοχικοί σεισμοί, με συνολική διαφορά 12 λεπτών ο αρχικός από τον τελευταίο, σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτά της Κορίνθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο,  ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε στις 20:42 και ο τελευταίος στις 20:55.  Η αρχική δόνηση ήταν μεγέθους 2,5 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 12 χλμ και τοποθεσία 6χλμ ανατολικά του Ξυλοκάστρου.

Η δεύτερη, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού, σημειώθηκε τρία λεπτά αργότερα από την πρώτη, στις 20:45, ήταν μεγέθους 1,9 Ρίχτερ, το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,7 χλμ και η τοποθεσία 6χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά του Ξυλοκάστρου.

Η τρίτη σεισμική δόνηση ήταν και η πιο ισχυρή, μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5χλμ, και τοποθεσία 10χλμ βόρεια του Κιάτου.

 

Διαφήμιση