Αρχική Ειδήσεις Νεκροί, ζημιές και απόγνωση από τις πλημμύρες στην Ιταλία- Προς οικονομική ενίσχυση...

Νεκροί, ζημιές και απόγνωση από τις πλημμύρες στην Ιταλία- Προς οικονομική ενίσχυση 100 εκ. ευρώ  

0
Italy Floods
Λάσπη καλύπτει αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης στη Faenza της Ιταλίας, Πέμπτη 18 Μαΐου 2023. Εξαιρετικές βροχοπτώσεις την Τετάρτη σε μια πληγείσα από την ξηρασία περιοχή της βόρειας Ιταλίας φούσκωσαν τα ποτάμια πάνω από τις όχθες τους, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, αναγκάζοντας την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων και ωθώντας τους αξιωματούχους να προειδοποιήσουν ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση των πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. (AP Photo/Luca Bruno) Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Διαφήμιση

 

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των σφοδρών βροχοπτώσεων στη Βόρειοανατολική Ιταλία, η οποία επλήγη από πολύνεκρη θεομηνία.

Μάλιστα, η  ευρύτερη περιοχή της Ραβέννα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, σε σημείο που ο δήμαρχος της πόλης, Μικέλε ντε Πασκάλε, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera δήλωσε πως, ως αποτέλεσμα των πλημμυρών “πίσω από τη Ραβέννα υπάρχει μια λίμνη, και θα χρειαστούν μέρες (ώστε το νερό) να διοχετευτεί στη θάλασσα” και πως “εάν το σύστημα των αντλιών νερού έσβηνε τώρα, το νερό θα έφτανε στο κέντρο της πόλης”. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στην περιοχή Λούγκο ντι Ρομάνια, και ο Νομάρχης της Ραβέννας ανακοίνωσε “την επικείμενη άφιξη αντλιών νερού από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία”.

Ενώ λοιπόν καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια ώστε ο τεράστιος όγκος νερού να φτάσει στη θάλασσα, η Νομαρχία των Φορλί-Τσεζένα αναφέρει πως, ως αποτέλεσμα των σφοδρών βροχοπτώσεων και ορμητικών νερών στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει και “ο κίνδυνος οι πλημμύρες να έχουν μεταφέρει ή να έχουν φέρει στο φως πολεμικά υπολείμματα” – ένας περαιτέρω κίνδυνος στην εν λόγω, υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση.

Αν και σε μικρότερη έκταση, ο ‘κόκκινος συναγερμός’ αναμένεται να επικρατήσει και αύριο Τρίτη,23 Μαίου σε μέρος των επαρχιών των Μπολόνια, Φορλί-Τσεζένα και Ραβέννα, ενώ με πορτοκαλί χρώμα βάφεται μέρος της περιοχής των Απέννινων Όρων λόγω κινδύνου κατολισθήσεων. Σημειώνεται ότι και στα Βορειοδυτικά της Ιταλίας ανεβαίνει η στάθμη του Πάδου ποταμού αν και προσωρινά δεν καταγράφεται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία από τις Αρχές.

65651769 1006

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και ζωοτροφεία

Μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών ξεκίνησε από τη συνδικαλιστική ένωση αγροτών Coldiretti, σύμφωνα με την οποία η πλημμύρα “κατέστρεψε περισσότερες από 5.000 αγροτικές και κτηνοτροφικές βιοτεχνίες σε μια από τις πιο γεωργικές περιοχές της χώρας, με ακαθάριστη εμπορεύσιμη παραγωγή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ”. Η πλημμύρα έπληξε επίσης τα χωράφια, με αποτέλεσμα “την απώλεια τουλάχιστον 400.000 τόνων σιταριού” αλλά και οπωρώνες, “πνίγοντας” τις ρίζες των δέντρων “μέχρι να σαπίσουν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ξεριζωθούν και στη συνέχεια να μεταφυτευτούν σχεδόν 15 εκατομμύρια φυτά, συμπεριλαμβανομένων ροδάκινων, νεκταρινιών, ακτινιδίων, βερίκοκων, αχλαδιών, δαμάσκηνων, μήλων, λωτών και κερασιών”.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στα ζωοτροφεία. Στην πληγωμένη περιοχή υπάρχουν “250.000 βοοειδή, χοίροι, πρόβατα και κατσίκες” αναφέρει η Coldiretti, αλλά και “περίπου 400 πτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, των αυγοπαραγωγών ορνίθων και των γαλοπούλων” όπου υπάρχουν “αρκετές κρίσιμες καταστάσεις, με χιλιάδες νεκρά και πνιγμένα ζώα”.

Στις 23/05 το διάταγμα για την βοήθεια στις πληγείσες περιοχή

Η πρόωρη επιστροφή από το G7 και επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι στις πληγείσες περιοχές εκτιμήθηκαν από τους κατοίκους και ντόπιους πολιτικούς της Ρομάνια, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να διαμορφώνει μια δική της εικόνα σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής.

Αύριο Τρίτη 23/05 το Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκληθεί ώστε να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Όπως τονίζει ο Ιταλικός Τύπος, εκτός από τα πρώτα 20 εκ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, εκτιμήσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης κάνουν λόγο για δέσμευση πόρων ύψους 100 εκ. ευρώ, αλλά και για την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των πολιτών από την καταβολή φόρων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, σύμφωνα με την Μελόνι “μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης” αλλά και να γίνει μια ενδεχόμενη ανακατανομή πόρων “από τα 3 δισεκατομμύρια που είναι διαθέσιμα στις περιφέρειες για την πρόληψη των υδρογεωλογικών κινδύνων”. Αν και, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, Ιρένε Πριόλο, δεδομένης της επέκτασης της πληγείσας περιοχής, το κόστος “σίγουρα θα ξεπεράσει τα 5-6 δισεκατομμύρια, αλλά το να κάνουμε τώρα μια εκτίμηση δεν είναι εύκολο”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπέστρεψε την διερευνητική εντολή ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ΠτΔ –Η σειρά του Αλ. Τσίπρα
Επόμενο άρθροHELMEPA:Ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους στη γαλάζια οικονομία