Αρχική Special Topics Μετρό Αττικής: 15 νέοι σταθμοί μέχρι το 2030  

Μετρό Αττικής: 15 νέοι σταθμοί μέχρι το 2030  

0
metroathensvirus 1025x559 1
Διαφήμιση

Ένα νέο «κυκλοφοριακό» πρόσωπο θα έχει η Αθήνα μέχρι το 2030, εντάσσοντας στο δυναμικό της 15 νέους σταθμούς του μετρό, που θα εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ο σχεδιασμός θέλει μέχρι το τέλος της δεκαετίας να είναι έτοιμο το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό, που θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, θέτοντας την επέκταση του δικτύου ως έργο μακράς πνοής.

Πρόκειται για τη Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής στη χώρα, με προϋπολογισμό που φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να  αποσυμφορήσει σε θεαματικό βαθμό το υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο της Αθήνας.

Στο πρώτο τμήμα (Άλσος Βεΐκου  -Γουδή) της Γραμμής 4 αναφέρθηκε πρόσφατα μιλώντας και στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι έτοιμο πριν το 2030.

«Προφανώς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στην επέκταση του Μετρό, των μέσων σταθερής τροχιάς. Η Γραμμή 4, η οποία έχει ήδη αρχίσει και κατασκευάζεται, ουσιαστικά θα τέμνει την πόλη της Αθήνας και θα εξυπηρετεί 400.000 συμπολίτες μας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του πρώτου μηχανήματος διάνοιξης σηραγγών (TBM), το οποίο θα εκκινήσει την εσκαφή της σήραγγας εντός του τρέχοντος μήνα. Αφετηρία θα αποτελέσει το φρέαρ Κατεχάκης, με το «ταξίδι» του να ολοκληρώνεται στον Ευαγγελισμό όπου θα συναντηθεί με τον δεύτερο «Μετροπόντικα» ο οποίος θα αφιχθεί στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή του πρώτου τμήματος θα έχει μήκος 12,8 χλμ. περίπου και επιπλέον περιλαμβάνει την Συνδετήρια Σήραγγα της Γραμμής 4 με τις Γραμμές 2 & 3 και την Σήραγγα Πρόσβασης και τον χώρο Εναπόθεσης/ Συντήρησης Συρμών Κατεχάκη.

metro line4 1

Το έργο περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς οι οποίοι χωροθετούνται στα παρακάτω σημεία:

Σταθμός Βεΐκου: Στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.

Σταθμός Γαλάτσι: Στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

Σταθμός Ελικώνος: Στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.

Σταθμός Κυψέλη: Στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

Σταθμός Δικαστήριο: Στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

metro line4 2

Σταθμός Αλεξάνδρας: Στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

Σταθμός Εξάρχεια: Επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.

Σταθμός Ακαδημίας: Στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.

Σταθμός Κολωνάκι: Eπί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.

Σταθμός Ευαγγελισμός: Στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

Σταθμός Καισαριανή: Στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

Σταθμός Πανεπιστημιούπολη: Στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.

Σταθμός Ιλίσια: Στην οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.

arxaiotites metro

Σταθμός Ζωγράφου: Eπί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

Σταθμός Γουδή: Στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Το τμήμα Α της Γραμμής 4 έχει σχεδιασθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης και την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δικαστήρια και μεγάλα δημόσια κτίρια Oργανισμών ή Υπουργείων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο «τραύμα της μητέρας»: Τι είναι και πως διορθώνεται!
Επόμενο άρθροΥΠΕΝ:  Επιδότηση έως 70% σε επιχειρήσεις για «πράσινη» παραγωγή