Αρχική Ειδήσεις Κομισιόν: “Τέλος” στις επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα

Κομισιόν: “Τέλος” στις επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα

0
american public power association znytbxrOv 4 unsplash
Διαφήμιση

Το “αυτί” της Ελλάδας για τις επιδοτήσεις ρεύματος το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να τραβήξει η Κομισιόν, η οποία καταγράφει δημοσιονομική ανισορροπία τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ιταλία. 

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ζητάει  από όλα τα κράτη-μέλη της να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και κάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα, στη δεύτερη έκθεσή της για τη μεταπρογραμματικής Εποπτεία στη χώρα μας, ζητώντας να μπει όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%.

Μεταξύ άλλων, ζητά να μπει τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης, δηλαδή -με πιο απλά λόγια- στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στην Ελλάδα που πήραν παράταση μέχρι το τέλος του 2023, και επισημαίνει ότι οι δαπάνες που ισχύουν μέχρι τότε πρέπει να κοπούν από το 2024.

COMMISSION 1024x604

Οι συστάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν:

  • Να καταργηθούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 χρησιμοποιώντας τις εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επισημαίνει δε η Κομισιόν πως, αν καταγραφούν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, να δοθούν αλλά με την επισήμανση ότι θα στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι θα είναι δημοσιονομικά ανεκτά αλλά και θα περιλαμβάνουν κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε 2,6% και όχι περισσότερο.
  • Για τη φορολογία, η Κομισιόν καλεί σε βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προσελκύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας.
  • Να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.
  • Να διατηρηθεί η δυναμική στη σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκληρώστε γρήγορα το κεφάλαιο REPowerEU.

 

Διαφήμιση