Αρχική Special Topics Γεωθερμία: Διεθνής διαγωνισμός σε Αν.Μακεδονία-Θράκη

Γεωθερμία: Διεθνής διαγωνισμός σε Αν.Μακεδονία-Θράκη

0
γεωθερμία
Διαφήμιση

Οι έρευνες για τον Διεθνή Διαγωνισμό γεωθερμικού δυναμικού σε 4 περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αφορούν στις περιοχές:Κεντρικό και νότιο τμήμα της λεκάνης του ποταμού Στρυμόνα, Ακροπόταμος, δυτικό τμήμα του Δέλτα του ποταμού Νέστου, και το Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Σύνταξη: ecozen.gr

στρυμώνας

Ο Στρυμόνας, είναι ποταμός της νοτιοανατολικής Ευρώπης με συνολικό μήκος 392 χιλιόμετρα, από τα οποία 274 βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος και 118 σε ελληνικό. Στο ελληνικό έδαφος, ο ποταμός ρέει αποκλειστικά στο έδαφος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και μαζί με τον Αγγίτη που είναι ο κυριότερος ελληνικός παραπόταμός του, ανήκουν στην υδρογραφική λεκάνη της ανατολικής Μακεδονίας.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη γεωθερμία, έπειτα από 10 χρόνια αναμονής από τον τελευταίο διαγωνισμό, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Η ανάπτυξη της γεωθερμίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές.

Δέλτα Νέσττου ποταμού
Ο υγρότοπος του Νέστου αποτελεί συνδετικό κρίκο στο σύστημα των υγροτόπων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις λιμνοθάλασσες της Βιστωνίδας και Μητρικού.

Παράλληλα, ενισχύεται η τοπική κοινωνία, η βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσα από ένα σταθερό, σύγχρονο και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο, με αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

 

Οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν προσφορές έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου του 2023 και ώρα 10:00 στο Πρωτόκολλο της γενικής διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υ.Π.ΕΝ.. 

Έρευνες και στην Ικαρία

Ικαρία

Εν τω μεταξύ, το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την έρευνα του γεωθερμικού δυναμικού της Ικαρίας ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022 με την προγραμματισμένη επίσκεψη κλιμακίου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) κατά τη διάρκεια της “Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας” σε συντονισμό με το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το προσωπικό του Δήμου, καθώς Συστηματική Γεωθερμική μελέτη δεν είσε γίνει μέχρι σήμερα. Σκοπός της ΕΑΓΜΕ ήταν η εκτέλεση της Προκαταρκτικής Θερμομετρικής Έρευνας και σύμφωνα με την Έκθεση των Αποτελεσμάτων, επιβεβαιώνεται το γεωθερμικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ικαρία, και πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο παράκτιο μέτωπο από τη Λευκάδα έως και τα Θέρμα, ενώ ευνοϊκές συνθήκες εντοπίστηκαν και στην περιοχή Αυλάκι».

γεωθερμία ΙκαρίαΌπως έχει ήδη ανακοινώσει η δημοτική Αρχή, “για το Δήμο Ικαρίας, η περαιτέρω συστηματική έρευνα κι αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού στην Ικαρία είναι πέρα από επιτακτική και η συνεργασία με την ΕΑΓΜΕ θα συνεχιστεί”.

Από το σύνολο των μετρήσεων, αλλά και από παλαιότερα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι στο παράκτιο μέτωπο από Λευκάδα έως Αγία Κυριακή εντοπίζονται θερμοκρασίες έως 59°C στις θερμές αναβλύσεις. Τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων θεωρούνται ως ενθαρρυντικά στοιχεία για τον εντοπισμό γεωθερμικού δυναμικού που δύναται να στηρίξει διάφορες άμεσες χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας.

Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν στοχευμένες επιστημονικές έρευνες όπως γεωφυσικές διασκοπήσεις και εξειδικευμένες δειγματοληψίες. Εφόσον και οι επόμενες μελέτες επιβεβαιώσουν το γεωθερμικό ενδιαφέρον τότε δύναται να ακολουθήσουν με τη σειρά τους ερευνητικές γεωτρήσεις σε στοχευμένες θέσεις, με περαιτέρω στόχο τον καλύτερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του γεωθερμικού δυναμικού που προσφέρεται για αξιοποίηση.

Διαφήμιση