Αρχική Διάστημα Γεγονός: Στο διάστημα η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία

Γεγονός: Στο διάστημα η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία

0
astronautes saoydiki aravia.jpg
Διαφήμιση

Απογειώθηκε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) η ιδιωτική αποστολή που διοργάνωσε η αμερικανική εταιρεία Axiom Space, μεταφέροντας τους δύο πρώτους Σαουδάραβες αστροναύτες, έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Η Rayana Barnawi και ο Ali Al-Qarni συνοδεύονται από άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ενώ η Πέγκυ Γουίτσον, πρώην αστροναύτης της NASA που έχει ήδη πάει τρεις φορές στο ISS, διευθύνει την αποστολή και ο Αμερικανός επιχειρηματίας John Shoffner είναι ο πιλότος της αποστολής.

Οι τέσσερις αστροναύτες χρησιμοποιούν μια κάψουλα Space X Dragon για να φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ πρόκειται να παραμείνουν για δέκα ημέρες. Ένας από τους ενισχυτές του πυραύλου επέστρεψε στη Γη και προσγειώθηκε σε μια καθορισμένη περιοχή, η οποία είναι «η πρώτη για επανδρωμένη διαστημική πτήση», έγραψε η SpaceX στο Twitter.

Το να είσαι η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία αστροναύτης και να εκπροσωπείς την περιοχή είναι μεγάλη χαρά και τιμή», είπε η Rayana Barnawi, ερευνήτρια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγες μέρες πριν την αναχώρηση.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης στείλει έναν από τους πολίτες της στο παρελθόν. Το 1985, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν συμμετείχε σε μια αποστολή των ΗΠΑ. Αλλά αυτό το νέο διαστημικό ταξίδι είναι μέρος της στρατηγικής του υπερσυντηρητικού βασιλείου να βελτιώσει την εικόνα της χώρας, όπου οι γυναίκες δεν είχαν  καν πριν από λίγα χρόνια το  δικαίωμα να οδηγούν.

Η Σαουδική Αραβία δημιούργησε τη Σαουδική Διαστημική Αρχή το 2018 και πέρυσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα.

 

Διαφήμιση