Αρχική Special Topics Γ.Χαράρι: Απειλή για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη;

Γ.Χαράρι: Απειλή για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη;

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

Τις προοπτικές της αυτονομίας της τεχνητής νοημοσύνης ξεδιπλώνει ο Yuval Noah Harari, ο σύμβουλος του Κλάους Σβαμπ και ένας εκ των βασικών δημιουργών της θεωρίας της «Μεγάλης Επανεκκίνησης». Ο Yuval Noah Harari, μιλώντας για την συνέχεια και την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα, επισημαίνει ότι η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κάνει προβλέψεις που μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Τα άσχημα νέα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «είναι ότι για να απειλήσει την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα συνείδηση ούτε χρειάζεται την ικανότητα να κυκλοφορεί στον υλικό κόσμο».

Τα τελευταία λίγα χρόνια, νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν εξαπολυθεί στην δημόσια σφαίρα, τα οποία ίσως να απειλήσουν την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού από μια πολύ απρόσμενη κατεύθυνση.

Και είναι δύσκολο για μας ακόμη και να συλλάβουμε τις δυνατότητες αυτών των νέων εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης και την ταχύτητα με την οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται».

χαραρι
Γιουβάλ Νόα Χαράρι

Το εκπληκτικό είναι, όπως παραδέχεται ο κ. Χαράρι, ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει δυνατότητες «αυτονομίας», αφού, όπως λέει, «Πράγματι, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να μάθει από τον εαυτό της, να αυτοβελτιωθεί, ακόμη και οι προγραμματιστές αυτών των εργαλείων δεν γνωρίζουν τις πλήρεις δυνατότητες του δημιουργήματός τους και οι ίδιοι συχνά ξαφνιάζονται από τις αναδυόμενες ικανότητες και τα αναδυόμενα χαρακτηριστικά αυτών των εργαλείων.

Υπάρχουν πολλές επιπρόσθετες ικανότητες που αναδύονται όπως η πλαστογραφία ανθρώπινων φωνών και εμφανίσεων, όπως η σύνταξη νομοσχεδίων, η ανεύρεση σφαλμάτων τόσο στον κώδικα των υπολογιστών όπως επίσης και σε νομικά συμβόλαια και σε νομικές συμφωνίες.

Αλλά το σημαντικότερο ίσως, τα νέα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν την ικανότητα να αναπτύσσουν βαθιές και προσωπικές σχέσεις με ανθρώπινα όντα».

 

 

Διαφήμιση