Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”: Με …απρόοπτα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

“Φωτοβολταϊκά στη στέγη”: Με …απρόοπτα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

0
φωτοβολταϊκά - φωτοβολταϊκών
Διαφήμιση

Με «ευτράπελα» και απρόοπτα- κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή όσων θελήσουν να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος- ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Αυτό μαρτυρούν τα …μηνύματα από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας που εγκαινίασε προ 72 ωρών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εκτός από την αθρόα συμμετοχή των πολιτών που έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις στην πλατφόρμα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», δεν ήταν λίγα τα λάθη  στο περιεχόμενο και στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους πετάει έξω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινά εκ νέου η διαδικασία της υποβολής με ότι αυτό συνεπάγεται!.

Πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι λανθασμένες προσεγγίσεις στις αιτήσεις έφτασαν τα πρώτα 24ωρα από την έναρξη υποβολής το 90% . Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται εντέλει να μείνουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι εκτός αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κανονισμός δίνει δυνατότητα να ακυρωθεί η αίτηση έως 2 φορές. Η εξέλιξη αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάθη οφείλονται σε ασάφειες και ελλείψεις που παρουσιάζει τόσο η σχετική πλατφόρμα όσο και το ΦΕΚ που καθορίζει την διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι κατά την υποβολή αίτησης επιχορήγησης απαιτείται «δήλωση Deminimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας από τον ωφελούμενο και από τους συγκύριους (Παράρτημα Ι) ή δήλωση Deminimis για την Κατηγορία Δ – Αγρότες (Παράρτημα ΙΙ)». Όπως αναφέρουν επενδυτές που επιχείρησαν να υποβάλουν αίτηση, τέτοια δήλωση δεν υφίσταται σε περιπτώσεις ιδιωτών παρά μόνο αφορά επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια το σχετικό παράρτημα είναι λάθος.

Άλλωστε και η σχετική φόρμα της Δήλωσης που συνάπτεται ως παράρτημα στο νόμο, παραπέμπει σε επιχειρήσεις και όχι σε ιδιώτη που θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με μπαταρία στο σπίτι του. Κατά συνέπεια, η εν λόγω δήλωση δεν συμπληρώνεται ορθά από τους ενδιαφερόμενους, αν συμπληρώνεται, με αποτέλεσμα, ο φάκελος να είναι ελλιπής και κατά τυπικό τρόπο να οδεύει προς απόρριψη από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην περίπτωση των αγροτών. Το άρθρο 11, περίπτωση ιγ) προβλέπει «Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων (Παράρτημα ΙΙΙ), για τους επιλέξιμους στη Κατηγορία Δ – (Αγρότες), συνοδευόμενη από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων [άρθρο 20 του ν.4557/2018 (Α’ 139)]». Τέτοιο πράγμα, ωστόσο, δεν υφίσταται για τους αγρότες καθώς αυτό αφορά άτομα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα. Ένας αγρότης δεν μπορεί καν να μπει στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τα παλιά αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην παλιά πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν ήδη λάβει «όρους σύνδεσης» με το δίκτυο και χρειάζεται να «μεταφερθούν» στην νέα πλατφόρμα του Διαχειριστή, ώστε να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα και να λάβουν την σχετική επιδότηση. Για την ώρα, τα εν λόγω αιτήματα παραμένουν στην παλιά πλατφόρμα ενώ δεν υπάρχει κάποια απάντηση από τον Διαχειριστή «τι μέλει γενέσθαι» με το συγκεκριμένο ζήτημα, πότε δηλαδή θα περάσουν στην νέα πλατφόρμα, καθώς και πότε θα εγκριθούν οι τροποποιήσεις που έχουν αιτηθεί μέρος των επενδυτών προκειμένου να ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα.

Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί το θέμα που ανακύπτει υπό τις συνθήκες αυτές και σχετίζεται με την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι η πρόβλεψη του νόμου στο άρθρο 17, σχετικά με την «καταβολή της χρηματοδότησης του Προγράμματος» ότι, μεταξύ άλλων, ο δικαιούχος της επιδότησης καλείται να υποβάλει βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας. Έτσι δεν αποκλείεται κάποια ευάλωτα νοικοκυριά, να μην καταφέρουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου, καθώς, η παραμικρή οφειλή προς Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία ακυρώνει αυτομάτως τα όποια σχέδια υπάρχουν.

ντοσιε

Βαρύς ο όγκος των αιτήσεων-«Κράσαρε» το σύστημα

Η αθρόα συμμετοχή των αιτήσεων έφερε και άλλα …θεματάκια, με το σύστημα της πλατφόρμας να «κρασάρει»  ουσιαστικά, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο ενδιαφερομένων που δέχθηκε.

Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και το άγχος της χρονικής προτεραιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το σύνολο των επενδυτών να τρέξει από την πρώτη στιγμή να καταθέσει την αίτησή του, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει φαινόμενα ανάλογα των διαγωνισμών σε Πελοπόννησο και Κρήτη, όπου πλήθος επενδυτών έμειναν εκτός επειδή δεν πρόλαβαν.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής κι ακόμη περισσότερα. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ένα σύνολο επιβεβαιωμένων αιτημάτων περί τα 3.500 καλύπτουν το πολύ το 10-12% των διαθέσιμων κονδυλίων.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των αιτήσεων μέχρις στιγμής χαρακτηρίζεται από παράγοντες τις αγοράς ως μέτρια ικανοποιητικός σε σχέση πάντα με τον συνολικό όγκο των δικαιούχων, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και δικαιούχων θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Διαφήμιση