Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:Ομάδα νεαρών Πορτογάλων κατά 33 χωρών για υπερθέρμανση πλανήτη

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:Ομάδα νεαρών Πορτογάλων κατά 33 χωρών για υπερθέρμανση πλανήτη

0
Spain Heatwave
Διαφήμιση

«Πραγματικές ενέργειες» και «πιο φιλόδοξες» πολιτικές από τις κυβερνήσεις ζητά ομάδα νεαρών Πορτογάλων που διαμαρτυρήθηκε έξω από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-ΕΔΑΔ κατά 33 χωρών για την υποτιθέμενη αδράνειά τους κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Τα πράγματα πρέπει πραγματικά να αλλάξουν», χρειάζονται «πραγματικές πολιτικές ενέργειες», είπε ο 14χρονος Αντρέ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους τρεις νέους,  όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Έξι Πορτογάλοι ηλικίας 10 έως 23 ετών κατήγγειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη χώρας τους και άλλες 32 τις οποίες κατηγορούν ότι δεν έλαβαν επαρκή μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του κλίματος. Οι χώρες που στοχεύουν είναι τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία .Η δράση αναφέρεται στις «εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των 33 κρατών», ανέφερε η ΕΔΑΔ το 2020.

υπερθερμ

Τι εξετάζει το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Το δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο έχει ήδη αρχίσει, στα τέλη Μαρτίου, να εξετάζει δύο παρόμοιους φακέλους που αφορούν τη Γαλλία και την Ελβετία, θα επιληφθεί του νέου φακέλου στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση θα ληφθεί πιθανώς μόνο σε λίγους μήνες, αλλά εάν το ΕΔΑΔ αποφανθεί υπέρ των προσφευγόντων, αυτό θα τους “έδινε ελπίδα”, δήλωσε η 17χρονη Σοφία, αδελφή του Αντρέ, που ζει μαζί τους στη Λισαβόνα. .

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει τόσο γρήγορα, αλλά αν οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις αν αρχίσουν να ενεργούν, η αλλαγή μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

«Μια νίκη θα σήμαινε πολλά», είπε η Claudia, 23 ετών, από τη Leiria στην κεντρική Πορτογαλία. «Ελπίζουμε ότι, εφιστώντας την προσοχή σε αυτόν τον φάκελο, οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να κάνουν το σωστό για ένα καλύτερο μέλλον», εξήγησε.

Οι νέοι ανέφεραν εκτενώς τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στην καθημερινή τους ζωή, καθώς η Πορτογαλία αντιμετώπισε επίπεδα ρεκόρ ζέστης τον Απρίλιο.

«Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Αντρέ. Οι έξι νέοι, υποστηρίζονται από τη βρετανική ΜΚΟ Global Legal Action Network (GLAN), η οποία τόνισε ότι είναι η «μεγαλύτερη δίκη» σε θέματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Εάν κερδίσουμε, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αλλάξουν τους στόχους» και τις «πολιτικές» τους και θα αναγκαστούν να ορίσουν «μερικούς πιο φιλόδοξους», δήλωσε ο Τζέρι Λιστόν, δικηγόρος στο GLAN.

Πηγή: digi24.ro

Διαφήμιση