Αρχική Ειδήσεις Επέστρεψε τη διερευνητική ο Ανδρουλάκης-Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη νέα κάλπη

Επέστρεψε τη διερευνητική ο Ανδρουλάκης-Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη νέα κάλπη

0
ανδρουλ
Διαφήμιση

Παρέδωσε αμέσως-όπως άλλωστε αναμενόταν- τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ν.Ανδρουλάκης μετά τις αρνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

«Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη σύντομη συζήτησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου κλείνοντας, με αυτό τον τρόπο, τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.

«Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Έχετε τη δικαιοδοσία για το τι θα επακολουθήσει» είπε απευθυνόμενος στην Κ. Σακελλαροπούλου.

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα» ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

[361596] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, Τρίτη 23 Μαΐου 2023. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε τη δεύτερη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη νέα κάλπη – Η διαδικασία και οι κρίσιμοι σταθμοί

Τα βήματα μετά και την επιστροφή της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής είναι συνταγματικώς προδιαγεγραμμένα:

  • Η ΠτΔ θα έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής.
  • Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής – Τη Δευτέρα το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της
  • Ένας εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
  • Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου συνέρχεται σε συνεδρίαση μιας ημέρας, κατά την οποία υπάρχει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.
  • Ακολουθεί η εκλογή προεδρείου και την επόμενη μέρα θυροκολλάται το προεδρικό διάταγμα το οποίο προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, μέσα σε 30 ημέρες από τις διερευνητικές, και την ημέρα σύγκλησης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
  • Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.
  • Το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης, αλλά με βάση λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.
Διαφήμιση