Αρχική Ειδήσεις Εκλογές 21ης Μαΐου 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 40,80%

Εκλογές 21ης Μαΐου 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 40,80%

Σαρωτική νίκη με 40,8% (ενσωμάττωση 96,93%) κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαίου 2023, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 20,06% γράφοντας ιστορία στην ανατροπή μεταξύ της αρχικής εκτίμησης των exit polls για διαφορά στο 14% και του τελικού αποτελέσματος με διαφορά που άγγιξε το 21%

0
Χάρτης εκλογες 21 Μαιου 2023
Διαφήμιση

Καθηλωτική είναι η νίκη  της Νέας Δημορατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, μετά το 40,8% που έλαβε ως ποσοστό, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σειρά ανατροπών τόσο ως προς τις αρχικές δημοσκοπήσεις και τα exit polls, όσο και ως προς τα πρόσωπα που εκλέγονται σε σχέση με εκείνα που μένουν εκτός Βουλής, κάποιοι για πρώτη φορά μετά απο δεκαετίες!

Σύνταξη:ecozen.gr

Με ενσωματωμένο το 97,53 % τα κόμματα έλαβαν:

ΝΔ: 40,79% και 145 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 20,06% και 71 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,51% και 41 έδρες

ΚΚΕ: 7,21% και 26 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,46% και 16 έδρες

Μένουν εκτός Βουλής τα κόμματα:

Νίκη: 2,92%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,87%

ΜέΡΑ25: 2,59%

«Πολιτικός σεισμός»

Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, προαναγγέλλοντας δεύτερες εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Κάνοντας λόγο για «πολιτικό σεισμό», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και εξαπέλυσε πυρά για το σύστημα της απλής αναλογικής, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση «που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, τονίζοντας πως η ΝΔ θα τον διανύσει μαζί με τον λαό, «με οδηγό την αλήθεια και την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική, χωρίς αλαζονεία και έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχτώ», όπως διεμήνυσε

Εξαιρετικά αρνητικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνεται πως ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την άποψη πως όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χάνει με 20 μονάδες διαφορά, ενώ ήθελε να κερδίσει, τίθεται θεσμικά, άμεσα – ασχέτως του τι θα κάνει πολιτικά – θέμα παραίτησης», Πρόσθεσε ακόμηπως αυτό που του κάνει εντύπωση «και έχει και μια θεσμική διάσταση, είναι η διαρκής υποτίμηση του πρωθυπουργού από όλους τους αντιπάλους του, σε όλες τις εκλογές».

Στην δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες» τονίζοντας ότι θα συγκληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα ώστε να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη». «Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κύριο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Μεγάλη νίκη για το κόμμα

Με κόρνες και σημαίες υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κόσμος που ήταν έξω από τα γραφεία του κόμματος.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτάνοντας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ευχαρίστησε τον κόσμο και σχολίασε πως είναι «μεγάλη νίκη για το κόμμα και τη δημοκρατική παράταξη», το αποτέλεσμα στις εκλογές.

 

Σημειώνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ σημείωσε σημαντική άνοδο

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ χαιρέτισε τους χιλιάδες ανθρώπους που ψήφισαν το ΚΚΕ, το οποίο –όπως είπε– σημείωσε σημαντική άνοδο, καθώς και τα μέλη του κόμματος που «έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους» για το αποτέλεσμα των εκλογών «που είναι καρπός όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στους αγώνες του ΚΚΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος: Περάσαμε απο τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι

«Περάσαμε από φωτιά, περάσαμε από τυφώνα αλλά μείναμε όρθιοι και συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Screenshot 2

Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε:”Δεν προδώσαμε κανένα, είμαστε το μοναδικό πατριωτικό κόμμα… Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι γιατί έτσι είναι οι Έλληνες» πρόσθεσε.

Πηγές: ΕΡΤ

Διαφήμιση