Αρχική Special Topics - 2 ΕΕΑΑ :Στην πρώτη γραμμή της ανακύκλωσης οι μπλε κάδοι

ΕΕΑΑ :Στην πρώτη γραμμή της ανακύκλωσης οι μπλε κάδοι

0
ανακύκλωση
Διαφήμιση

«Πρωταγωνιστές» στη λεγόμενη κυκλική οικονομία αναδεικνύονται οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης, καθώς το σύστημα αυτών καλύπτει το 95% του Εθνικού αποτελέσματος στην ανακύκλωση συσκευασιών. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, διαδραματίζει στη χώρα μας η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που έχει την ευθύνη περίπου του 20% στο σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων της χώρας.

Μάλιστα από τη διαχείριση 500.000 τόνων αποβλήτων συσκευασίας το 2022 το περιβάλλον κατάφερε να αποφύγει εκπομπές 1,5 εκατομμύριων τόνων CO2 και να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 870.000 νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΑΑ, Μιχάλης Η. Οικονομάκης, συμμετέχοντας στο πάνελ με τίτλο “Achieving Carbon Neutrality via a Circular Economy” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum VIII, η ΕΕΑΑ καθίσταται αρωγός της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΕΑΑ στις νέες τεχνολογίες και σε συγκεκριμένα προγράμματα που αναπτύσσει η εταιρεία και προάγουν, όπως είπε ο ίδιος, «τη βιώσιμη ανάπτυξη».

καδοι

ΕΕΑΑ: “Κλειδί” η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών

Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Οικονομάκης η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών είναι το κλειδί για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης. Τέλος, ανέδειξε το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με την παρέμβαση της πολιτείας και την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης ώστε να σταματήσει η απώλεια σημαντικών πόρων από την ανακύκλωση συσκευασιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο κ. Οικονομάκης αναφέρθηκε στην αναγκαία μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής που εστιάζει στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακύκλωση και ανάκτηση με στόχο την εξοικονόμηση υλικών και ενεργειακών πόρων, και τόνισε ότι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι φορείς και η πολιτεία πρέπει να εργαστούν συλλογικά για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας και τη δημιουργία ενός παραγωγικού βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, ο κ. Δημήτρης Σακίπης, ESG Advisory Leader της  PwC Greece, ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και Προέδρος των Εταιρειών IMERYS Greece & Bauxites και η κα Λένα Μπέλση, Επικεφαλής της Geocycle Hellas του Ομίλου Ηρακλής.

 

 

Διαφήμιση