Αρχική Ειδήσεις Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα μουσεία της Αθήνας γιορτάζουν!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα μουσεία της Αθήνας γιορτάζουν!

0
walter martin ULU64v8dUKY unsplash
Διαφήμιση

Με δράσεις και ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία της Αθήνας, γιορτάζεται η 18η Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Κέντρο Τεχνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με κεντρικό θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή, που υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, που είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που έχει ως θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», θα επικεντρωθεί στα παρακάτω υποθέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 3- «Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής», Στόχος 13- «Δράση για την κλιματική αλλαγή» και Στόχος 15- «Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας».

moyseia

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:
  • 11:00| Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων (Αλκμέωνος 1, Αθήνα)

-«Ο Πλάτωνας στο Μουσείο του – Ψάχνοντας τον ορισμό της ευτυχίας»

-Θεματική περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για ενήλικες

  • 11:00| Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)

«Ενεργειακά αποτυπώματα»

-Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» για όλη την οικογένεια

Η δράση αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίγνωση των συνεπειών των ανθρώπινων δράσεων στο περιβάλλον, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η πρόκληση (challenges) του κοινού να καταβάλλει για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, μία προσπάθεια που θα εμποδίζει συνειδητά το αρνητικό αποτύπωμά μας στη γη. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με μικρές μεμονωμένες καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, έναν πλανήτη που αν του φερθούμε «φιλικά» θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και παγκόσμια υγεία.

  • 12:00| Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

«Το δέντρο της ζωής» Εκπαιδευτική δράση μουσειακής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών

Με έμπνευση το θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και την αφίσα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο κρύβεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ερυσίχθονα! Το «δέντρο της ζωής» που αποτελεί κοινό τόπο στην παγκόσμια μυθολογία αλλά και στην τέχνη, μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι που αναδεικνύει έννοιες όπως βιωσιμότητα, προστασία βιοποικιλότητας, παγκόσμια υγεία, κ.λπ. και δίνει αφορμή για πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες!

  • 18:00| Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

Ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές του μουσείου με άξονα αφήγησης το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία μέσα από τις επιτόπιες έρευνές της δίνει πλήθος πληροφοριών, συνδέοντας τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και την σχέση τους με το περιβάλλον, καθώς και οι ίδιοι αισθάνονταν μέρος αυτού. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου θα μας ταξιδέψουν στον ορθολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την κατασκευή και χρήση τους στον λαϊκό πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα του καθημερινού βίου.

-Ψηφιακή δράση «Τα μουσεία λένε πως μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη μας!» για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, καλούνται να ανακαλύψουν την κίνηση μηδενικών απορριμμάτων ή αλλιώς “zero waste” και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη.

ÔÅ×ÍÏÐÏËÉÓ
ÔÅ×ÍÏÐÏËÉÓ

10 χρόνια λειτουργίας κλείνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και δεν σταματά να το γιορτάζει με μια ξεχωριστή σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Σε μία από αυτές, οι πόρτες του ΒΜΦ ανοίγουν για μια σειρά από Πέμπτες και η ομάδα του μουσείου προσκαλεί τους ενήλικες επισκέπτες να ανακαλύψουν το σπάνιο αυτό βιομηχανικό μνημείο μέσα από μια ιδιαίτερη απογευματινή ξενάγηση με ελεύθερη συμμετοχή που συνοδεύεται από early drink.

Τι γίνεται, όμως, όταν μία από αυτές τις ξεναγήσεις συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου;

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ΔΗΜ που φέτος έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», η απογευματινή ξενάγηση της Πέμπτης 18 Μαΐου γίνεται πιο εορταστική από ποτέ, καθώς η περιήγηση των ενηλίκων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου θα κλείσει με ένα μοναδικό DJ set.

  • Από τις 19.15 που ξεκινά η ξενάγηση, οι επισκέπτες μαζί με τους έμπειρους ανθρώπους του Μουσείου ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, θαυμάζουν τον σπάνιο μηχανολογικό εξοπλισμό του 19ου αιώνα και ανακαλύπτουν τον ρόλο των εργαζομένων στο παλιό εργοστάσιο και τις συνθήκες ζωής στην περιοχή του Γκαζιού.
  • Ακόμη, ακούν τα αποσπάσματα προφορικών συνεντεύξεων των εργαζομένων στα διάφορα σημεία της μουσειακής διαδρομής και παρακολουθούν το πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό του παλιού εργοστασίου. Και βέβαια, η ξενάγηση γίνεται ακόμα πιο εορταστική, αφού κατά τη διάρκειά της οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους μέσα στους μουσειακούς χώρους, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από το Technopolis Café.
  • Μετά το τέλος της ξενάγησης, το γιορτινό κλίμα μεταφέρεται στο κτίριο Νέο Υδαταέριο, ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που διατηρεί σχεδόν ακέραιο το μηχανολογικό του εξοπλισμό. Εκεί, με θέα 360 μοίρες στην Αθήνα, θα ξεκινήσει στις 21.00 ένα μοναδικό DJ set από τον JJ Pallis για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

 home slider

Σειρά εκδηλώσεων από τις 22-28 Μαϊου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την δημόσια συζήτηση με τίτλο Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης  (Socially engaged art in contested spaces: ethics, responsibilities, and questions of representation) ανάμεσα στους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Sammy Baloji και William Kentridge σε συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μουσείου Κατερίνας Γρέγου. Η δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται ως μέρος του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων και αποτελεί μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με την ιστορική ωρολογοποιία.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων είναι μια τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Μαΐου 2023 σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, με αφορμή την 20η επέτειο του Προγράμματος Μεντόρων της Rolex (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative). Για πρώτη φορά η Rolex πραγματοποιεί το πρόγραμμα μεντόρων της στην ελληνική πρωτεύουσα, φέρνοντας στην πόλη δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους και επιφανείς καλλιτέχνες του κόσμου (μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, συγγραφείς κ.α.). Από τις 22 έως τις 25 Μαΐου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ένα ειδικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την Αθήνα και είναι έτσι διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει τη δικτύωση των καλλιτεχνών της πόλης με τους διεθνείς ομοτέχνούς τους.

Ομιλητές: William Kentridge, μέντορας στον Τομέα των Εικαστικών 2012-2013
Sammy Baloji, υπότροφος στον Τομέα των Εικαστικών 2014-2015
Συντονίστρια: Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ | Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση σας καθώς αναμένεται αυξημένη ζήτηση.

Διαφήμιση