Αρχική Ειδήσεις Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

0
ÏÑÊÙÌÏÓÉÁ ÔÏÕ ÕÐÇÑÅÓÉÁÊÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÉÙÁÍÍÇ ÓÁÑÌÁ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇ ÁÈÇÍÙÍ
Διαφήμιση

Χρέη νέου, υπηρεσιακού πρωθυπουργού ανέλαβε ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, έως τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών. Η ορκωμοσία του πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Έπειτα, ο κ. Σαρμάς προχώρησε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέλαβε, επισήμως, τα καθήκοντά του. Είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες και παρέδωσε στον κ. Σαρμά έναν μπλε φάκελο, ώστε να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά και μια επιστολή, η οποία περιγράφει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη λογική του θεσμικού κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού του ευχήθηκε «καλή δύναμη» για τα καθήκοντά του, του παρέδωσε τον φάκελο ο οποίος περιέχει, όπως είπε, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα και τις υποχρεώσεις εγχώριες και διεθνείς.

Απαντώντας, ο κ. Σαρμάς τόνισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εκτελέσει το έργο της για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους, έως και τις εκλογές, μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος που θα προκύψει από τη βούληση του λαού.

Ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα ορκιστεί αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

proedriko megaro2n 768x442 1

Τα επικρατέστερα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία. Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δούμε τον Χρήστο Κίττα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, από το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περνά, έστω και προσωρινά, στηνΑναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού, ακούγεται ως επικρατέστερο όνομα, ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Όσον αφορά στον κ. Σαρμά, μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων ο κ. Σαρμάς θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Διαφήμιση